Bevezető gondolat

„A hatodik óra táján sötétség támadt az egész földön. A kilencedik óráig tartott. A Nap elsötétedett és a templom függönye középen kettéhasadt. Jézus akkor hangosan fölkiáltott: „Atyám, kezedbe ajánlom lelkemet.” (Lk 23, 44-45)

Az Úr most hozza a legvégső áldozatát, amely minden eddigit felülmúl és betetőz: engedelmes a kereszthalálig. S ekkor kiadja lelkét.

Déli sötétség: valami teljesen egyedülálló és nem várt dolog történik a földön, de olyasmi, ami nem csak a földet érinti. Az ember megöli Istent!

MILYEN GONDOLATOKAT, ÉRZÉSEKET, ELHATÁROZÁSOKAT VÁLTOTT KI ÖNBŐL A MAI NAP ANYAGA?
Képzelje el, hogy Jézus itt ül vagy áll Ön mellett. Mit mondana neki?
Ha teheti, kérem, ossza meg velünk gondolatait!

6 válaszok
 1. Cecília
  Cecília says:

  Hogy tudták, és hogy tudjuk Jézust elárúlni és megölni? Itt a szavak nem segítenek. Elég Jézus szemébe nézni! Ekoir is árad a szeretet belőle. Hálát adok Neku, hogy vele beszélgethetek! Köszönöm Uram! Ámen!

  Válasz
 2. Orbán Viktória
  Orbán Viktória says:

  Bocsánat, tudom, nem ilyet kéne írnom! De zsong a fejem ettől a vandál világtól. Megöltük Jézust. Megöljük értékeinket! Megöljük az emberiséget!
  Kapkodó világunkban a nagypéntekből is nagyhétfő lett.

  Notre Dame – Jézus
  Értékek pusztultak.
  Később jövünk rá, hogy valóban Isten Fia volt – Isten mosolya

  sokan megborzadtak láttán, – hiszen oly dicstelennek látszott és alig volt emberi ábrázata (Iz 52, 13-15) Megöltük..
  Eltemetik, fény támad. Utána diadalmaskodik.

  Notre Dame gyönyörű. Diadalmasan kiemelkedik minden más közül. Jó rá nézni.
  Fény támad, és sokan megborzadnak láttán.

  Uram, nem tanultunk! Megismételjük a történelmet, mintha nem akarnánk tanulni!
  Irgalmazz nekünk, még mindig bűnösöknek!

  Válasz
 3. Ágnes
  Ágnes says:

  Uram! Most készülök a Keresztút járásra munkatársimmal, a falubeliekkel, a falun végigvonulva. A Te keresztutad véget ért, én most tanulni szeretnék tőled a külömböző állomásokon meg-megállva hogyan kell az én saját keresztutamat járni életem során, hogy mindig Veled lehessek. Te légy velem ezen az úton, – kérem a kegyelmet, hogy ki tudjam zárni a külvilág zaját – és mutass utat a továbbiakban is. Tudjak bűbánó szívvel mindig leborulni Szent Kereszted előtt.

  Válasz
 4. Margit
  Margit says:

  Köszönöm, köszönöm, köszönöm Jézusom! Veled akarom élni az életem, boríts be jelenléteddel!

  Válasz
 5. Judit
  Judit says:

  Drága Jézusom, ma sincs másképpen, mint az előző napok során, – én a Te segítségedre vágyva Hozzád futok reggel, és azt kell megtapasztalnom, hogy Te már nem állsz előttem, sőt nem is térdelsz mellettem, hanem ott vagy a kereszten!

  Életem Nagypéntekét szemlélhetem most, és nekem kell feltekinteni Rád, ha kapcsolatba szeretnék lépni Veled.

  Jézusom, bocsáss meg nekem! Milyen nehéz beismernem, hogy én, és a hozzám hasonló gyarló emberek bűnei miatt jutottál erre a sorsra! Te bűn nélkül élve, „meghoztad a legvégső áldozatot értünk, amely minden eddigit felülmúl és betetőz, mert Te engedelmes tudtál lenni, egészen a kereszthalálig.”

  És én? Minden apró nehézségtől megriadok, fájdalmaim miatt gyakran panaszkodom, és tehetetlenségemben rettegek az előttem álló végső élet feladatoktól. S ami még ennél is elszomorítóbb, az emberektől elszenvedett sebeim miatt, még mindig – de sokszor utasítom el az Általad felém nyújtott segítő embertársi kezeket!

  Jézusom, kérlek, tekints le rám onnan a magasból, és gyógyíts meg engem!

  Most indulok el (férjemmel együtt) itthonról a mi templomunkba, hogy részt vegyek az idei nagypénteki keresztúton. Szeretnék úgy állni ott az emberek között, hogy észre vegyél engem, hogy megmutathassam Neked, hogy az elmúlt napok igyekezete nem volt hiába való. Nem fogok azzal foglalkozni, hogy ki mit gondol rólam, hogy mennyire tudom hiteles érzelmekkel megélni, hogy milyen fájdalmas lehetett Neked a kereszthalál. Engedd meg nekem, hogy, lábaid elé tegyem igyekezetemet, mellyel Feléd szaladok, de egyben gyarlóságomat is, amivel távol kerülök Tőled – vétkeim miatt.

  Hiszem, hogy szeretsz, hiszen a mai nap legfontosabb üzenete számomra ez a mondat volt:

  „Főpapunk ugyanis nem olyan, hogy ne tudna együtt érezni gyöngeségeinkkel, hanem olyan, aki hozzánk hasonlóan mindenben kísértést szenvedett, a bűntől azonban ment maradt. „

  Jézusom, bízom Benned, kérlek emelj fel Magadhoz! Ámen

  Válasz
 6. Gulácsi Ica
  Gulácsi Ica says:

  Köszönöm Istenem,hogy értem is meghaltál a kereszten,és megmentettél az örök haláltól.
  Ma nagyon oda figyelek,hogy ne bántsak meg senkit,föleg téged.
  Adj Uram minden szeretemnek örök nyugodalmat akik már az örök hazába tértek.

  Válasz

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük