Hagyd, hogy Ő mutasson neked irányt! (12. rész)

Az eső elmúltával jobb kedve lett Viatorisnak. Az öröme azonban nem volt felhőtlen, hiszen egyéb tartalékai végéhez ért, valamint testileg és lelkileg is kimerült. Nagyon vágyott már arra, hogy elérje a célját.
A számításai alapján közel volt már a szárazföld, de hiába teltek-múltak az órák csak nem látott semmit.

De még, mire újra úrrá lett volna rajta a szomorúság és a levertség, eszébe jutott a tegnapi eső. Az utolsó pillanatban az Úr mégis ott volt és gondoskodott. Érezte Viatoris, hogy ez lehet számára a kapaszkodó.

Nem jutott más eszébe, újra elővette nagyapja könyvét és beleolvasott II. János Pál pápa tanításába:
Bízzatok Krisztusban, hallgassátok az Ő tanításait, az Ő arcára szegezzétek a tekinteteteket, legyetek állhatatosak Igéjének hallgatásában. Hagyjátok, hogy Ő mutasson nektek irányt, és Ő legyen az, Aki szívetek vágyaiban vezet benneteket.

Nagyon mélyen érintették Viatorist ezek a szavak. El sem lehet mondani, mennyire. Csak ült és maga elé bámult. Könny szökött a szemébe, aztán elsírta magát. Hosszú percekig zokogott. A sok-sok könny kimosta a lelkéből a kételkedést, a szomorúságot, az elkeseredettséget, az önvádat, a düht. Helyébe valami nagyon mély hit került.
Tudta, hogy Jézus ott ül mellette, szinte érezte, amint átöleli és valamilyen hihetetlen békesség töltötte el a szívét.

Viatoris most már képes lett arra, hogy ne csak lefelé nézzen, hanem felemelje a tekintetét.
Ahogy ezt megtette, valahol a távolban, a horizonton egy szürke foltot pillantott meg.
“Szárazföld” – mondta halkan magában. Úgy tűnik, eléri azt a célt, amire egész úton vágyott.

Viatoris utólag úgy emlékezett vissza ezekre a pillanatokra, mint az igazi megtérésére.

Hálatelt szívvel kezdett el imádkozni a saját szavaival. Köszönetet mondott az Úrnak a viszontagságokért, a próbákért és azért, hogy végigjárhatta ezt az utat.

Majd felállt és munkához látott.
Felhúzta a másik vitorlát is, hogy gyorsabban haladhasson. Úgy számolt, hogy talán holnapra eléri a kikötőt.

Elkezdett takarítani és rendbe szedni a holmijait.

Kedves Utazó!

Szívesen megismétlem II. János Pál pápa gondolatait, mert azt gondolom, neked is sokat jelenthetnek:
Bízzatok Krisztusban, hallgassátok az Ő tanításait, az Ő arcára szegezzétek a tekinteteteket, legyetek állhatatosak Igéjének hallgatásában. Hagyjátok, hogy Ő mutasson nektek irányt, és Ő legyen az, Aki szívetek vágyaiban vezet benneteket.

Ez a lényeg az életben: ne magamra figyeljek, ne a saját önzésem, érdekeim, problémáim vezessenek, hanem minden élethelyzetben Krisztusra tudjak tekinteni, az Ő arcát, akaratát keressem.
Ennek gyakorlására jó lehetőség ez a nagyböjt.


Kedves Utazó!

Kérlek, a hozzászólásoknál írd meg bátran, milyen hatással volt rád ez az epizód!

16 válaszok
 1. Zsuzsanna2
  Zsuzsanna2 says:

  Köszönöm. Ez a mai rész és Szent II. János Pál pápa gondolatai nagy segítséget adnak a mostani időszak elviselésében!

  Válasz
 2. Zsóka
  Zsóka says:

  Kedves Utiársak !
  A “vágyott kikötő” határozottan lelki szemeim előtt van, de a tekintetem már és még fél éve nem látja. Már-már feladom a reményt, de olvasom Viatoris gondolatait,amikor eszébe jutott a tegnapi eső, hiszen az Isten akkor is ott volt mellette és most is ezt teszi.
  Két éve egy kemény helyzetben ugyanígy nekem is ” megeredt az eső”, akkor most sem lehetek kicsinyhitű, bízom Istenben, Őt látom és Hozzá imádkozom.

  Válasz
 3. Tulipán
  Tulipán says:

  Kedves Utastársaimj! Nagyon szépen köszönöm az eddigi támogatásaitokat, tanácsaitokat, imáitokat és fontos észrevételeiteket. Ha István nem haragszik meg érte, még el kell árulnom, hogy én nagy gyógynövénykedvelő vagyok. Sokszor fogyasztottam és vásároltam is gyógyteát és egy kis kakukkfüvünk, egy kisebb bokor rozmaringunk is van. Sajnos sok időm most sincs. Megyek, mert az elmaradások sürgetnek. Jó éjszakát és szép korai felkelést kívánok holnap,Ne féljetek, megkértem tegnap II. Szent János Pál pápát, hogy járjon minden utastársamért közben és Istvánért és családjáért is. Szép volt a dal amit kaptunk, meghallgattam és köszönöm szépen. Szeretem én is a verseket, dalokat, azokat, amelyek elvisznek közelebb Istenhez. Ma az is eszembe jutott, vajon van-e olyan vers, amiben azt a mondanivalót fejtik ki, hogy mindnyájunk után jön valaki, aki követi a lábnyomainkat, azon az úton ami egy irányba visz, a közös cél irányába húzva mindnyájunkat, mert egy nap, mi is elhagyjuk az otthonunkat és fölmegyünk hozzá. Ahhoz, aki vár és helyet készített mindazoknak akik reá bízzák teljes nyugodtsággal magukat és minden embert, minden gondot, de minden örömet is, mint a Szűz Anya, aki fiatalon édesanyja lett a mi drága Megváltónknak. Most hagylak benneteket tovább fűzni ezt a gondolatot. Én nem tudok kötni és horgolni. Nálam ez kimaradt. A gondolataimat füzögetem és most megyek hálával telve a szívemben. Nyugodalmas jó éjszakát kívánok Mindnyájatoknak!

  Válasz
 4. Laszlo & Maria Boros
  Laszlo & Maria Boros says:

  Koszonjuk a Vitatoris tortenetet amibol sokat tanunlunk es izgalommal vajuk, hogy hamarosan eleri a celjat. II. János Pál pápa ertekes gondolatai segitik a kuzdelemben es mindnyajunkat “Bízzatok Krisztusban, hallgassátok az Ő tanításait” O mindig velunk van, szeret bennunket es a nehezsegeken atsegit, amiert halat adunk, ahogy Viatoris. „Hát még azok milyen boldogok, akik hallgatják az Isten szavát, és meg is tartják! (Lukács 11:28).

  Válasz
 5. Aszódi János
  Aszódi János says:

  Kedves Hittársaim!
  Jómagam még nem látom a szárazföldet, sem a “vágyott?” kikötőt, csak úgy hajózgatok, hisz mindennapra megvan a “vitorlás és kormányos, néha viharos” kihívás felelőssége, aminek próbálok eleget tenni. Belül viszont érzem annak akaratát, “Aki szívetek vágyaiban vezet benneteket.”
  János

  Válasz
 6. Ágnes
  Ágnes says:

  Köszönöm, hogy olyan messziről is, de Ti is itt vagytok velünk, és együtt imádkozhatunk! Szép gondolatsor: küzdelem, türelem, ima, béke és elcsendesűlés. A sorrendet egy kicsit megváltoztatnám ha nem haragszol meg érte: küzdelem, türelem, elcsendesülés, ima, béke. Isten legyen velünk!

  Válasz
 7. Mária
  Mária says:

  Kedvesb Utitársak
  Bizzunk Krisztusban halgassuk az ő tanitását adjujuk át életűnket és mindenűnket amit tőle kaptunk neki és teljesen hagyatkozunk rá minden helyzetben mert Jézús azt mondta Én veletek vagyok NE féljetek mindent elmondok Jézúsnak ő mindig meghalgat és nem hagy ell soha velűnk ebben a nehéz időkben ahogyan Viatorisal is sok kűzdelem ,tűrelem,Ima Béke és elcsendesűlés .Nálunk Szerbiában a 65 évnél idősebbek nem mehetűnk ki a lakásbol ,házbol igy sokkal tőbbet imádkozunk olvasuk a szentirást
  Kőszőnőm ezt Istvának és kedves feleségének sokat tanultam belőle sokszor magamra találtam ebbe a tőrténetbe

  Válasz
 8. Ágnes
  Ágnes says:

  Kíváncsian, érdeklődve követem veletek együtt Viatoris történetét. Mintha egy – a számára láthatalan – hajóban ülnénk mindannyian, és együtt nézzük hogy mit csinál. Talán még tanácsokat is osztogatunk neki, de ő nem lát, és nem hall bennünket. Nagyon elgondolkodtató!….. Kívűlről szemlélni őt, cselekedeteit, külső hatásokra adott reakcióit, belső vívódásait. Magamra gondolok. Hány alkalom lehetett az életemben, amikor hasonló módon “vergődtem” életem hajójában? Hányszor kellett az Úrnak az életemre tervezett “dzsipieszét” újraindítani, az “újratervezés” menűpontot elindítani? Volt ilyen bőven. S amikor visszakeveredtem a kijelölt útvonalra, sírás, és sírás és sírás….A sírásaim során sok rossz tulajdonságomtól szabadultam meg, és tanultam,….tanultam…. tanultam tanulni …..az alázatot. …. Sokáig nem értettem ezt az Igét: ” Sőt dicsekszünk még a szorongatásokban is, tudva, hogy a szorongatás türelmet eredményez, a türelem kipróbáltságot, a kipróbáltság reményt,(Róm5 3-4) Ma már élem megélem! ….Szeretettel küdöm mindenkinek – aki velem ott ül velem abban a bizonyos hajóban – ezt az Igerészt, és ezzel együtt…Hagyjátok, hogy Ő mutasson nektek irányt, és Ő legyen az, Aki szívetek vágyaiban vezet benneteket.”4

  Válasz
 9. Papuc Anna-Máris
  Papuc Anna-Máris says:

  Köszönöm Istenem, hogy ilyen jó embereket adtál nekünk, akik tanítanak , hogy Rád tudjunk figyelni.
  Tisztel Laudetur kiadó szerkesztősége, köszönöm ezt az utazást, amibe volt bőven amire figyeljek és amiből tanuljak.
  Isten áldja Önöket minden munkájukért.

  Válasz
 10. Andrea
  Andrea says:

  Köszönöm Istenem tanításodat, segíts, hogy teljes szívből Rád hagyatkozzunk
  mindig és mindenkor! Ne akarjunk mindent nélküled a magunk erejéből megoldani.
  Mutass irányt nekünk, amikor szükséges számunkra és elbizonytalanodtunk. Amen!

  Válasz
 11. Deme Istvánné
  Deme Istvánné says:

  Köszönöm. Bízom benne,hogy minket is átsegít az Úr minden nehézségen.Tudom,hogy szeret bennünket minden hibánkkal, vétkünkkel együtt. Az Ő gyermekei vagyunk. https://youtu.be/gjWkBujYPys
  Isten áldjon Benneteket . Vigyázzatok egymásra !!

  Válasz
 12. Tóth Mihály Zoltán
  Tóth Mihály Zoltán says:

  Kószónom János Pál pápaintelmeit engemis megérintetenek és igyekszem e szerint élni Misi

  Válasz

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük