Egy napon egy hatalmas kődarab így beszélt: „Én vagyok a legerősebb a világon!” Meghallotta ezt a vas, és rávágta: „Én igenis erősebb vagyok nálad! Akarod látni?” Azon nyomban egymásnak estek, és a vas hamarosan széthasította a követ. „Én vagyok a legerősebb!”- büszkélkedett a vas. A tűz azonban fitymálva ráförmedt: „Még hogy te!? Én sokkal erősebb vagyok nálad.” Addig küzdöttek egymással, míg a tűz meg nem olvasztotta a kemény vasat.

„Nincs nálam erősebb a Földön!” – dicsekedett a tűz. Meghallotta a hencegést a víz, és így szólt: „Már hogyne lenne! Én könnyedén legyőzlek téged.” – Azzal gyorsan el is oltotta a tüzet. „No lám, mégiscsak én vagyok a legerősebb a világon!” – büszkélkedett a víz. Azonban nem sokáig. A Nap ugyanis megelégelte a hőzöngését, és felszárította a vizet. „Bizony, az enyémnél nagyobb erő nem létezik a világon!” – jelentette ki a Nap.

„De bizony, létezik!” – kiáltotta a szél, azzal hatalmas felhőket hajtott a Nap elé, amelyek eltakarták annak minden fényét és melegét. Most a szél döngette a mellét: „Az enyém a világon a legnagyobb erő!” Meghallották ezt a magas, sziklás hegyek, s így szóltak a szélhez: „A te erőd nem is fogható a miénkhez! Próbáld csak meg! El bírsz-e mozdítani minket?” A szél nekiveselkedett, fújt teljes erejéből, de semmire sem jutott. Megszégyenülten vonult vissza. A hegyek dübörögtek: „Erősek vagyunk! A legerősebbek!”

Az ember azonban így szólt: „Csak lassan a testtel! Majd elbánok én veletek!” És valóban: dinamittal és más robbanóanyagokkal szilánkokra tépte a hegyeket. „Hiába! Mindig is tudtam! Én vagyok a legerősebb!” – jelentette ki az ember. Akkor azonban eléje lépett a halál: csak suhintott egyet a kaszájával, s a hőzöngő ember már ki is lehelte a lelkét. A halál diadalittasan táncolt. Csak lengette a kaszáját, újabb és újabb emberéleteket oltva ki, látszólag megállíthatatlanul. Egy nap azonban útját állta Valaki, akivel egyszer már végzett, de a harmadik napon feltámadt, és végérvényesen legyőzte őt.

Jézus megmutatja, hogy az Ő gyengesége erősebb az embereknél, oktalansága bölcsebb az embereknél. Van olyan emberi elesettség, gyengeség, amelyre nem ad megoldást a lehengerlő erő, vagy a testet gyógyítani képes csodatévő hatalom. A bűneinkben való elbukottságot, a lelki sebeinket, a kapcsolatainkban bekövetkezett töréseket csak a megbocsátás, a mindent elviselő irgalom képes gyógyítani, ami a keresztről sugárzik felénk.
Vannak olyan kérdések, olyan kételyek, amelyekre nem ad kielégítő választ egyetlen bölcselet, emberi okoskodás vagy tudomány sem. Mint például az ártatlanok szenvedésének kérdése, vagy az örök élet utáni vágyunk, amit a halál kikerülhetetlenségéről való tapasztalatunk sem képes lerombolni. Ezekre a kérdésekre szintén csak a kereszten meghaló, de a sírból győzedelmesen feltámadt Krisztus tudja megadni a választ.
(Finta József atya)

Ez 37,23
Nem szennyezik be többé magukat bálványaikkal, iszonyatos tetteikkel és bűneikkel. Kiszabadítom őket a hűtlenségből, amelyet elkövettek, megtisztítom őket, és az én népem lesznek, én meg az ő Istenük leszek.


TIPP:

Rengeteg kérdés van bennünk, ami arra irányul: miért?
Nincs mindenre válasz. De ha Istenben vagyunk és Ő bennünk, akkor nem is kell mindig válasz. Belül érzed, jó úton vagy. Volt már ilyen az életedben?

4 válaszok
 1. Király Ildikó
  Király Ildikó says:

  Hihetetlen, de gyorsan elszaladt ez a nagyböjti időszak. Holnap kapjuk az utolsó „üzenetet”. Minden nap kaptam valami okos gondolatot, sőt volt, amit a diákjaimmal is megosztottam osztályfőnöki órán. Köszönöm ezt a 40 napot! Köszönöm azoknak, akik ezt a projektet kigondolták, és megajándékoztak bennünket, elgondolkodtattak bennünket, erősítették hitünket! Hiányozni fognak reggelente. Áldott Húsvétot kívánok mindenkinek!

  Válasz
 2. Fábián Ágnes
  Fábián Ágnes says:

  Olyan sokszor hallottam már: Bízd újra életed KRISZTUSRA! Meg is éltem már, hogy mennyivel könnyebb vele járni. Néha elsodródom de hála NEKI, vissza-vissza találok. S akkor JÓ! VELE JÓ! ISTEN A TENYERÉN HORD! Oly sokszor felemel Ő nem fárad el, nyújtja a segítő karját. Néha nem tudok imádkozni. Igyekszem VELE beszélgetni. Törekszem az elcsendesedésre. Ezek a levelek, a benne lévő gondolatok most nagy segítségemre voltak. Hála és Áldás!

  Válasz
 3. Pintér Ibolya
  Pintér Ibolya says:

  Gyönyörű és igaz szavak ebben a materiális Világban. Ahol a versengés szinte mindenhol megnyilvánul. Kinek milye van, ki mit tud felmutatni ami kézzelfogható? A láthatatlanhoz keveseknek van szeme. Pedig az mindennél jobb és mindenkinél hatalmasabb.❤

  Válasz

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük