Jón 3,1-3
Az Úr másodszor is szólt Jónáshoz: „Kelj fel, menj el Ninivébe, a nagy városba, és hirdesd azt, amit majd mondok neked!” Jónás fölkelt és elment Ninivébe az Úr parancsa szerint.

Jónás számára minden világos volt. Tisztán látott Istennel kapcsolatban. Világosan gondolkodott a jóról és a rosszról. Arról, hogy mit cselekszik Isten és mit akar, hogy ki hűséges a szövetséghez és ki nem. Ismerte a jó prófétaság receptjét. Isten úgy tört be az életébe, mint az áradat.

Elküldte Ninivébe. Ninive jelképezi az emberiségből mindazokat, akik elszakadtak, elvesztek, peremre szorultak. A kirekesztetteket, az elhagyatottakat. Jónás látta, hogy a feladata csupán annyi, hogy megmondja ezeknek az embereknek: Isten még mindig kitárt karral, türelmesen várja őket, hogy irgalmával meggyógyítsa és gyengédségével táplálja őket. Pusztán ezért küldte őt Isten. Ninivébe küldte, ám ő inkább az ellenkező irányba, Tarzisz felé menekült.

Nem Ninivétől menekült, hanem Istennek a niniveiek iránti végtelen szeretete elől. Ez volt, ami nem illett a terveibe. Isten már eljött egyszer… „a többit majd én megoldom” – ezt mondta magában Jónás. A maga elképzelései szerint akart cselekedni, ő akarta irányítani az eseményeket. Konoksága miatt saját ítéletalkotási rendszere, előre meghatározott módszerei, erkölcsi vélekedései foglya lett. Olyan bizonyosságok szögesdrótjaival kerítette körül a lelkét, amelyek ahelyett, hogy szabadságot adtak volna Istennel és megnyitották volna mások szélesebb körű szolgálatának horizontjait, végül süketté tették a szívét. Mennyire megkeményíti a szívet az elszigetelődött lelkiismeret! Jónás többé nem tudott róla, hogy Isten egy Édesapa szívével szereti népét.
Sokan tudunk azonosulni Jónással.

Bizonyosságaink fallá válhatnak, börtönné, amely rabságban tartja a Szentlelket. Aki elszigeteli a lelkiismeretét Isten népének útjától, nem ismeri a Szentlélek örömét, amely a reményt élteti.

Ez fenyegeti az elszigetelődött lelkiismeretet. Azokét, akik a maguk Tarziszának zárt világából panaszkodnak mindenre, vagy – mivel fenyegetve érzik önazonosságukat – csatákba bocsátkoznak, hogy aztán csak még önelégültebben, még inkább maguk körül forogjanak.
Ferenc pápa


TIPP:

Mit tegyünk?
Ne azt nézzem az emberekben, hogy milyennek kellene lenniük – szerintem. Illetve, miért nem olyanok, amilyennek szerintem lenniük kellene. Közeledjek hozzájuk inkább előítéletek nélkül, nagylelkű nyitottsággal!

***

A névtelen hozzászólásokat töröljük!

2 válaszok
 1. Ákosné Dr Braxatoris
  Ákosné Dr Braxatoris says:

  Ez az egyik legfőbb megtartani való figyelmeztetés, aminek következtében már
  javuló tendenciát mutatok. Igyekszem csak jót mondani az említettekről., vagy meg se szólalni.
  Ha jogos kritikáról van szó, azt is csak igazságosan, jóindulatuan.

  Válasz
 2. Krisztina Berezvay
  Krisztina Berezvay says:

  Köszönöm a mindennapi feladatokat. Bizony visszatérő bűnöm az ítélkezés. Tudatosan próbálok ellene tenni.

  Válasz

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük