Volt egyszer egy szép kiscica, aki fülig beleszeretett egy fiúba, akivel egy házban éldegélt. Addig könyörgött hát a jó tündérnek, míg az egy gyönyörű, fiatal lánnyá nem változtatta, aki rögtön feltűnt a fiúnak. Megszerették egymást, és a fiú idővel feleségül kérte a lányt, aki korábban macska volt. Az esküvőt fényes külsőségek között, nagy lakoma kíséretében tartották meg. Emelkedett volt a hangulat, rendben is ment minden, amíg a lakodalmas terembe véletlenül be nem tévedt egy aprócska egér. Amint a menyasszony meglátta az egeret, habozás nélkül a nyomába vetette magát, s addig üldözte, amíg el nem kapta. Majd a megrökönyödött násznép szeme láttára egy falásra le is nyelte.

Az emberek nagyon sokszor nem olyanok belül, mint amilyennek kívül mutatják magukat. A látszólag törvénytisztelő magatartás mögött nem mindig rejlik azokkal egyetértő, a törvények által védett értékeket valóban becsülő belső érzület.

Az egyik veszély, ami a pusztán törvénykövető erkölcsiséggel együtt jár, az a tény, hogy soha senki nem tudja tökéletesen megtartani a parancsokat. Ha nincsen kegyelem, megbocsátás, akkor az az ember, aki pusztán a parancsok megtartása révén akar Istennek és embereknek tetsző lenni, mindenképp kudarcokat, fájdalmas csalódásokat fog megélni, amelyekből nincs számára kiút.
A másik veszély pedig az, amiről a kezdeti kis történet is szólt: hogy a látszólagos, kívülről ellenőrizhető törvénybetartás mögött nincs ott a belső érzület, a beleegyezés azokba az értékekbe, amelyeket a törvény megőrizni, védeni igyekszik. Ha valaki belsőleg is azonosul a parancsokkal, az általuk közvetített értékrend értékeivel, ezt a magatartást nevezi a Biblia „igazságnak”. Az „igaz” azt jelenti, hogy megfelel a valóságnak. Vagyis a külső tett valóban a belső érzületet tükrözi, s mind a kettő megfelel az Isten által belénk és körénk teremtett rendnek.
Finta József atya

Mt 5, 17-18
Ne gondoljátok, hogy megszüntetni jöttem a törvényt vagy a prófétákat. Nem megszüntetni jöttem, hanem teljessé tenni. Bizony mondom nektek, míg ég és föld el nem múlik, egy i betű vagy egy vesszőcske sem vész el a törvényből, hanem minden beteljesedik. 


TIPP:

Sokszor éri vád a hívő keresztényeket, hogy nem látszik meg rajtuk, hogy templomba járnak. Bizony, ennek néha van alapja.
Gondold végig: mennyire ragaszkodsz pusztán a szokásokhoz, előírásokhoz vagy a vallásos cselekedetek mögött valódi, szívből jövő hozzáállás van. Például: nem csak eldarálom az imádság szövegét, hanem valóban Isten jelenlétében akarok lenni, akár úgy, hogy meg sem szólalok.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük