2. Akit érettünk megostoroztak

A Fájdalmas rózsafüzér második titka: Akit érettünk megostoroztak

Amikor Jézus megostorozásán elmélkedünk, elszégyelljük magunkat, mert világos, hogy mindezt értünk vállalta. És megköszönjük áldozatos szeretetét. Esetleg megígérjük, hogy kevesebb bűnt fogunk ezután elkövetni. – Amikor napjainkban egy merész filmrendező, Mel Gibson bemutatott pár percet abból, mi történhetett Vele órákon keresztül, akkor rosszul lettek az emberek. Pedig a filmen nem elszenvednünk kellett, amit Neki, csak végignézni. Nem is az egészet, csak valami töredéket abból, ami Jézussal történhetett. Lehet, hogy mi nézni sem tudjuk, amit Ő elszenvedett? (Garadnay Balázs)

Jézus testi kínszenvedésének kezdete a súlyos megostoroztatás. Olyan súlyos volt e büntetés, hogy sokan már az ostorozás alatt kínhalált szenvedtek. Szűz Máriával lélekben én is odamegyek a helytartóság udvarába, ahol Jézust oszlophoz kötözik, ruháitól megfosztva ostorozni kezdik. Szégyen és kín tölti el Jézust. A bűnösök szégyentelensége miatt kell szégyenkeznie, a bűn gonoszsága miatt kell az ütéseket és gorombaságokat elszenvednie. S amíg ott szenved az oszlophoz kötözve, behallatszik a nép dühös kiáltozása és ordítása.

IMASZÁNDÉK:

Uram, ma több száz testvéremmel együtt imádkozom azért, hogy hátat fordítsak a bűn minden formájának. Uram, az ostorcsapások, amiket elszenvedtél, az én bűneim voltak. Segíts engem, hogy ne a világ csábítása legyen úrrá bennem, hanem az irántad való szeretet erősödjön az életemben. Ha már elkövettem a hibát, a bűnt, ne tépelődjek miatta, ne „ostorozzam” magam miatta, hanem tegyem le a Te lábaid elé, bevallva tehetetlenségemet, gyengeségemet és kérve a Te irgalmadat!

Miatyánk …

Üdvözlégy Mária … (10x)

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek, miképpen kezdetben, most és mindörökké. Amen.

Ó, Jézusom, bocsásd meg bűneinket! Ments meg minket a pokol tüzétől és vidd a mennybe a lelkeket, különösen azokat, akik legjobban rászorulnak irgalmadra. Amen.

***

A lelkigyakorlat összes eddigi anyagát itt találod.

***

Nyugodtan megoszthatod gondolatodat, imaélményedet, vagy ami megérintett a többi lelkigyakorlatozóval, itt a hozzászólásnál!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük