3. Akit érettünk tövissel megkoronáztak

A Fájdalmas rózsafüzér harmadik titka: Akit érettünk tövissel megkoronáztak

Mi nem tudjuk, mit jelent a vérfüggönyön át homályosan látni. Inkább becsuknánk szemünket, hogy ne fájjon, hogy ne tévedjünk. Jézus nyitva tartja szemét, és valóban: nem azt látja, ami van. Isteni tekintetével azt látja, amit vérével megszerzett nekünk: a tisztára mosott embert. Ha a mi koronánk nem tövisből készül, hanem a gőg babérleveleiből, a hiúság dicsfényéből, vagy a hatalom mámorából, akkor is megváltozik a látásunk: homályos lesz, de nem az irgalom irányába fog elmozdulni. (Garadnay Balázs)

A királynak korona jár. Jézust tövissel koronázzák meg. Elítéltetésében és megcsúfoltatásában is rettenetes kínzás a tövisből font korona, melyet Jézus fejébe nyomnak. Krisztus viseli e koronát. Minden csepp vére, mely a tövisek sebhelyeiből fakad és kiszivárog, mind megannyi ékköve királyi méltóságának. A töviskorona az isteni fejen örök jelképe a bűn szörnyű erőszakosságának, amely a nemeset, magasztosát csak gyalázni, kínozni tudja.

IMASZÁNDÉK:

Uram, ma több száz testvéremmel együtt imádkozom azért, hogy elfogadjak minden megaláztatást, megszégyenítést, méltatlan bánásmódot. Uram, bevallom szeretem, ha elismernek, megdicsérnek, kitüntetnek, méltatják a munkámat, figyelmemet, gondoskodásomat. Valóban megérdemelhetem ezeket. De amikor mégsem ezt kapom, hanem pont az ellenkezőjét, akkor is adj nekem alázatot, hogy megbékéljek azzal, ami van!

Miatyánk …

Üdvözlégy Mária … (10x)

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek, miképpen kezdetben, most és mindörökké. Amen.

Ó, Jézusom, bocsásd meg bűneinket! Ments meg minket a pokol tüzétől és vidd a mennybe a lelkeket, különösen azokat, akik legjobban rászorulnak irgalmadra. Amen.

***

A lelkigyakorlat összes eddigi anyagát itt találod.

***

Nyugodtan megoszthatod gondolatodat, imaélményedet, vagy ami megérintett a többi lelkigyakorlatozóval, itt a hozzászólásnál!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük