5. Aki téged, Szent Szűz a mennyben megkoronázott

A DICSŐSÉGES rózsafüzér ötödik titka: Aki téged szent Szűz a mennyben megkoronázott

Ez a huszadik titok az egyetlen, ami egészében a mennyben zajlik, a többi onnan indult, s itt ért földet, vagy itt élte meg, s ott jutott diadalra. De Mária koronája – igaz, itt készült – de ő már ott él, és ott került a fejére. S ebbe a történésbe nem képes belesni az ember. Csak azt tudjuk a földi királyok koronázásából, hogy le kell térdelni hozzá, csak a térdelő ember fejére lehet koronát helyezni. Mária beteljesedett dicsősége tehát ugyanolyan alázatos, mint egész földi élete: térdelő, imádó, könyörgő, engesztelő királyság, amiben mindent kérhet, és kér is, és mindenét eloszthatja és el is osztja. Pompája az Isten fénye, kincse a Menny, védencei pedig minden ember. Megajándékozottjai pedig azok, akik Isten irgalmát esdő koldusként kinyújtják feléje kezüket, és átveszik tőle az Úr kegyelmét. (Garadnay Balázs)

„Nem tudjátok-e, hogy Isten temploma vagytok és hogy Isten Lelke lakik bennetek?” (1Kor 3,16; 6,19). Sőt, még pontosabban, magának Krisztusnak a szavára emlékeztet: „Aki szeret engem… Atyám is szeretni fogja őt, hozzá megyünk és benne fogunk lakni” (Jn 14,23). Az Atya Máriához jött, szeplőtelen fogantatásának első pillanatától vett nála lakást, azután még teljesebben az angyali üdvözlet alkalmából és Krisztus születésekor. Ez a teljesség még tökéletesebbé lesz a Kálvárián, Pünkösd napján és végül a mennybevitelkor: „Kegyelemmel teljes” volt mindenkor. Ugyanakkor ez a teljesség állandóan erősödött. Isten mindig tökéletesebb módon lakott benne és ő mind jobban és jobban vált a Szentlélek lakhelyévé (1Kor 3,19; 6,19).

IMASZÁNDÉK:

Uram, ma több száz testvéremmel együtt imádkozom azért, hogy az Isten temploma lehessek egész életemben, Máriához hasonlóan. Uram, segíts, hogy imádkozó emberré váljak, aki térden állva kéri a Te irgalmadat! Taníts meg engem imádkozni, hogy egészen benned éljek és te énbennem!
Mária, legyél az én és családom közbenjárója, hogy mindig igent tudjak mondani Isten akaratára.

Miatyánk …

Üdvözlégy Mária … (10x)

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek, miképpen kezdetben, most és mindörökké. Amen.

Ó, Jézusom, bocsásd meg bűneinket! Ments meg minket a pokol tüzétől és vidd a mennybe a lelkeket, különösen azokat, akik legjobban rászorulnak irgalmadra. Amen.

***

A lelkigyakorlat összes eddigi anyagát itt találod.

***

Nyugodtan megoszthatod gondolatodat, imaélményedet, vagy ami megérintett a többi lelkigyakorlatozóval, itt a hozzászólásnál!

2 válaszok
 1. Ildikó Zséliné Érczhegyi
  Ildikó Zséliné Érczhegyi says:

  Felemelő volt az eddigi 20 TITOK, nagyon köszönöm!
  Szeretnék egy kicsivel többet tudni arról a mondatról, hogy „az Isten temploma lehessek”!
  Köszönettel:
  É. Ildikó

  Válasz

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük