Az ítélkezésem


NAGYBÖJTI KERESZTÚT 2024

1. Állomás: Az ítélkezésem


KEZDŐ IMA:

Dicsérünk téged Krisztus és áldunk téged, mert szent kereszted által megváltottad a világot!

SZENTÍRÁSBÓL:

Ettől fogva Pilátus azon volt, hogy szabadon bocsássa. A zsidók azonban ordítottak és fenyegetőztek (…). Pilátus kivezettette Jézust. Elfoglalta a bírói széket a köves udvaron. A nép ordított: „Halál rá! Halál rá, keresztre vele!” Pilátus megkérdezte: „Keresztre feszíttessem a királyotokat?” De a főpapok tiltakoztak: „Nincs királyunk, csak császárunk!” Erre kiszolgáltatta nekik, hogy feszítsék keresztre. (Jn 19, 12-16)

Tarts egy kis csöndet! Próbáld beleélni magadat Jézus helyzetébe! Hogyan hatnak rád a Szentírás szavai? 

Elmélkedés 

Amikor az egyik gyermekem alsó tagozatos volt és jött haza az iskolából, kérdeztem tőle, hogy mi volt. Mondta, hogy már két hete érkezett egy új osztálytárs, egy kislány, aki azonban nagyon furcsa. Nem nagyon szól senkihez, inkább csak olvas a szünetekben is. 

Kérdeztem tőle: „és ti mit csináltok.” – Nevetünk rajta – válaszolta. Ahogyan kivettem a szavaiból, a gyerekek többségének megvolt a véleménye a kislányról, kezdték kiközösíteni.Inkább oda kellene menni és beszélgetni vele – biztattam. 

Természetesen, a felnőttek körében, sőt a magam életében is számos olyan esetet tudnék mondani, ahol az ítélkezés az első reakció. Pedig lehet, hogy még nem is ismerjük a másikat. Igen, olyan gyorsan megvan a véleményünk másokról, akik másképp gondolkodnak, mást tartanak jónak, más szokásaik vannak, másképpen öltözködnek, más az ízlésük és még sorolhatnám. 

Pilátus jó szándékú volt, de engedte, hogy a tömeg „elsodorja”, befolyásolja és ő is ítélkezővé váljon. 

Emlékezés 

Hányszor előfordul az, hogy meglátsz a buszon, a boltban, az utcán valakit és magadban kialakul egy ellenérzés, egy negatív vélemény és már úgy nézel rá (mogorván, netalán megvetően, lenézően). Az is lehet, hogy megfogalmazódik benned: „milyen jó, hogy nem vagyok olyan szerencsétlen, mint ez itt”. Észre sem vesszük és ítélkezünk! Gondold végig, volt már ilyen az életedben? Fel tudsz idézni egy ilyen esetet?

Aztán emlékezz arra, hogy volt-e az életedben olyan alkalom, amikor téged néztek le, téged közösítettek ki, rólad volt meg másoknak rossz véleménye. Mit éreztél?

Tarts egy perc csöndet!

Hála

Mindannyian az Atya gyermekei vagyunk és egymásnak testvérei. Isten mindegyikünket egyformán szeret. Hálát adok, amiért az Úrban nincs semmi megkülönböztetés, részrehajlás. Hálát adok azért, mert Ő igazságos és irgalmas. 

Gyógyulás, cselekvés

Minden ember Isten képmása. A másik ember szemein keresztül Jézus néz rám. A másik emberben Jézus él, Ő van benne jelen. Ilyen szeretettel próbáljak tekinteni a legellenszenvesebb szomszédra vagy a durva hajléktalanra vagy a káromkodó ismerősre vagy a rosszindulatú munkatársra.

Tartsak egy perc csöndet és határozzam el magam!

Imádság

Áldjad, lelkem, az Urat, és egész bensőm az ő szent nevét! Áldjad, lelkem, az Urat, és ne feledd el, mennyi jót tett veled!
Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg.
Betölti javaival életedet, megújul ifjúságod, mint a sasé. Minden elnyomottal igazságosan és törvényesen bánik az Úr. Megismertette útjait Mózessel, cselekedeteit Izrael fiaival. Irgalmas és kegyelmes az Úr, türelme hosszú, szeretete nagy.
Nem perel mindvégig, nem tart haragja örökké. Nem vétkeink szerint bánik velünk, nem bűneink szerint fizet nekünk. Mert amilyen magasan van az ég a föld fölött, olyan nagy a szeretete az istenfélők iránt.
Amilyen messze van napkelet napnyugattól, olyan messzire veti el vétkeinket. Amilyen irgalmas az apa fiaihoz, olyan irgalmas az Úr az istenfélőkhöz. Hiszen tudja, hogyan formált, emlékszik rá, hogy porból lettünk.
Az ember napjai olyanok, mint a fű, úgy virágzik, mint a mező virága. Ha végigsöpör rajta a szél, vége van, még a helyét sem lehet felismerni. 

(103. zsoltár) 

Záró ima

Miatyánk, Üdvözlégy…
Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek …

***

HA VAN OLYAN GONDOLATOD, SAJÁT ÉLMÉNYED, AMIT SZÍVESEN MEGOSZTANÁL VELÜNK EZEN KERESZTÚTI ÁLLOMÁSSAL KAPCSOLATOSAN, ÖRÖMMEL VESSZÜK !

HA SZERETNÉD, HOGY A KERESZTÚTON ELMÉLKEDŐK IMÁDKOZZANAK ÉRTED VAGY A TE SZÁNDÉKODRA, ÍRD IDE A HOZZÁSZÓLÁSHOZ AZ IMASZÁNDÉKODAT!

4 válaszok
  1. Ács Judit
    Ács Judit says:

    Köszönöm szépen, hála. A férjem négy éve beteg. Sajnos szellemileg sem mindig tiszta, nagyon sok erő kell hozzá, mert néha elfáradok. Anyagi gondjaink is vannak, mert az ő nyugdíja es az én ápolási díjam amit be kell osztani. Az ő gyógyulásáért kérek imádságot. Köszönöm

    Válasz

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük