Harmadik levél – Istentől (adventi készülődés 3)

Kedves Barátom!

A mai nap a vigasztalás és az öröm üzenetét hozom számodra.
Izajás prófétánál olvashatod: „Bátorság! Ne féljetek! Nézzétek, eljön Istenetek … Maga jön el, hogy szabadulást hozzon nektek.” (Iz 35,4)

Ezt mondom neked is minden nap: Bátorság! Ne félj!
Ennek ellenére, mégis tele vagy félelemmel, aggódással.
„Mi lesz, ha ez nem sikerül?” „Mit fog szólni, ha kiderül…?” „Vajon, örülni fognak az ajándékomnak?” „Mi lesz velünk, ha megszűnik a munkahelyem?” „Hogyan fog sikerülni a műtétem?” „Mi lesz, ha elválik a gyerekem a házastársától?”

Így látszik rajtad is a félelem, az aggódás

Ha jobban magadba nézel, nincs olyan nap, amikor ne lenne a szívedben félelem valamitől vagy valakitől.
Szívedbe látok és tudom, hogy minden igyekezeted ellenére néha képtelennek érzed magad, hogy szabaddá válj a félelmeidtől, a bűneidtől, a földi hiúságoktól.

Most például mi az, amitől tartasz, ami szorongást, aggódást vált ki belőled?
Légy őszinte és mondd el nekem!

(Most te beszélsz)

Megértem azt, ami benned van! Mégis arra kérlek, bízzál bennem! Lehet, hogy minden jel arra mutat, hogy nincs kiút, nincs jó megoldás az adott helyzetedből…, de bízzál bennem! Újra mondom: bízzál bennem!

A mai evangéliumban is olvashatod (Mt 11,3), hogy az erős, marcona Keresztelőnek, aki nagy hatással volt a zsidókra, szintén voltak sötét pillanatai. Heródes tömlöcében rátört a kétely: Vajon bolonddá tettek? Ennyi volt? Tévedtem Jézussal kapcsolatban? Ő is félt, hogy hiába volt minden, de nem akar vergődni a bizonytalanságban, ezért követeket küldött hozzám. Én nem válaszoltam a kérdésekre. Arra kértem a küldöncöket, nézzenek körül nyitott szemmel, és tárják János elé bizonyítékul a tetteimet.

Amikor kétely gyötör vagy sötétség borul rád, imádkozz így hozzám: Uram, add, hogy meghalljam a te hangod, meglássam, felidézzem, hogy az eddigi életemben hányszor segítettél és hányszor mellettem álltál, akkor is, amikor nem tudtam róla.

Minden, ami történik veled, az okkal történik. Tervem van a jóval és a nehézséggel is.
Kedden a családfámat olvassák fel a szentmisében. Képzeld, az én földi „felmenőim” között is voltak szent emberek, köztörvényes bűnözők, számkivetettek, pogány származású nők. Vállalom őket.
A te életedben is mindennek és mindenkinek fontos szerepe van. Minden és mindenki a kegyelem hordozója lehet számodra. Ne háborodj fel és ne utasítsd el őket! Bízz bennem és ne félj!

A bizalom érzését kell táplálnod magadban és ne engedj a kísértésnek!

Meglátod, hogy minél inkább növekszik benned a bizalom, annál jobban erősödik benned a szeretet, a jóindulat, a könyörület mások iránt, és annál erősebb lesz benned a türelem a szenvedések elviselésében.

Mit is jelent a bizalom?

Gondolkodj el azon, hogy mennyire vagy nyitott arra, hogy elfogadd, az én üzeneteim szokatlan forrásokból is érkezhetnek hozzád, valószerűtlen emberektől (pl. egy nem kedvelt kolléga) vagy váratlan helyeken, helyzetekben (pl. vásárlás közben megszólít valaki)?

Ahhoz, hogy a bizalom kialakuljon és erősödjön benned, hogy nyitott legyél az én jelzéseimre, összeszedettnek kell lenned. Az összeszedettség gyakorlására is kiváló időszak az advent.

Az összeszedettséget gyakorolhatod az értem szeretetből végzett önmegtagadással, lemondással, mert akkor a figyelmed nem magadra, hanem rám irányul.
Szent II. János Pál pápa az élete utolsó 9 évében gyakran böjtölt. Például, nem evett a reggelihez felvágottat. Nem nagy dolog, igaz? De ezt az irántam való szeretetből tette, mert fontos voltam neki, és az adott pillanatban ez imádság volt a részéről. Így vált összeszedetté, elmélyültté a velem való kapcsolata.
Továbbá a csend megteremtésével is lehetsz összeszedett, hogy ne a magad hangját halld, hanem meghalld az enyémet is. Nem tudsz összeszedett lenni csend nélkül.
Kell számodra néha a pusztaság érzése, hogy értékeld az ajándékaimat.

Szóval, ezen a héten gyakorold az összeszedettséget, hogy erősödjön a bizalom benned, ami által szabaddá válsz a félelmeidtől, hogy növekedjen benned a szeretet.

Minden érted történik

Néha azt gondolhatod, hogy mindezeket azért „kell” csinálni, hogy én elégedett legyek veled és megdicsérjelek, megjutalmazzalak, mert például böjtöltél.
Nem elvárás miatt kell cselekedned, hanem magad miatt. Azért, hogy beteljesedjék az életed. Hétköznapi kifejezéssel, hogy boldog legyél.

Mit jelent a boldogság?
Annak a megélése, hogy én veled vagyok minden pillanatban a fogantatásodtól kezdve.

Az angyal mondta: József, Dávid fia, ne félj magadhoz venni feleségedet Máriát, hiszen a benne fogant élet a Szentlélektől van! Fiút szül, akit Jézusnak nevezel el, mert ő szabadítja meg népét bűneitől.” Ezek azért történtek, hogy beteljesedjék, amit az Úr a próféta szavával mondott: Íme, a szűz fogan és fiat szül, Emmánuel lesz a neve. Ez azt jelenti: Velünk az Isten. (Mt 1, 20-23)

Igen, veled vagyok most is. Ha megéled teljes szívedből, hogy veled vagyok, nincs többre szükséged!

Mária példája

Az édesanyám példáját hozom most eléd, aki az összeszedettség és az Istenre összpontosítás megtestesítője lett. Ezért lehetett az, hogy az Atya kiválasztotta őt, Mária beleegyezett és készségessé vált a teljes odaadásra. És ebben a szent pillanatban fogantam meg a szívében és a testében.

Az angyal ezt mondta neki: „Ne félj, Mária! Kegyelmet találtál Istennél. Gyermeket fogansz, fiút szülsz, és Jézusnak fogod elnevezni. Nagy lesz ő és a Magasságbeli Fiának fogják hívni. Az Úr Isten neki adja atyjának, Dávidnak trónját, és uralkodni fog Jákob házán örökké, s országának nem lesz vége.” Mária megkérdezte az angyalt: „Hogyan válik ez valóra, amikor férfit nem ismerek?” Az angyal ezt válaszolta és mondta neki: „A Szentlélek száll rád, s a Magasságbeli ereje borít be árnyékával. Ezért a születendő Szentet is az Isten Fiának fogják hívni. Íme, rokonod, Erzsébet is fogant öregségében, s már a hatodik hónapban van, noha meddőnek mondták, mert Istennél semmi sem lehetetlen.” Mária így válaszolt: „Íme, az Úr szolgálója vagyok, legyen nekem a te igéd szerint.” Erre az angyal eltávozott. (Lk 1, 30-38)

Látod, az angyal az édesanyámtól is azt kérte, hogy ne féljen, hanem higgyen, bízzon. Mert aki hisz, annak semmi sem lehetetlen. Aki bízik, azzal csodálatos dolgok fognak történni.
Eljött a nap, amikor József észrevette Mária anyaságát, és nem tudta, mit tegyen. Mária nem akarta igazolni magát József előtt, nem magyarázkodott neki, hanem továbbra is Istenre fókuszált, és Istenre bízta az ügyét. Tudta, hogy Atyám a kellő időben meg fogja oldani a helyzetet. Ez a teljes odaadás.

Mária tehát az Istenre fókuszálás példáját tanítja minden kereszténynek, neked is.

Ugye adtam gondolkodni valót erre a hétre?
Akkor lássuk, mit fogsz tenni ezen a héten? Min fogsz változtatni?

Szeretettel ölellek,

a te Megváltód

1 válasz
  1. Zirkuli Zsuzsa
    Zirkuli Zsuzsa says:

    Az előbbiek nehéz feladat megoldására késztetnek, megtalálni a bizalmat , bizalommal élni, mindennek ellenére megpróbálom

    Válasz

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük