Isten tenyerén – lelkigyakorlatos bevezető

Szeretettel köszöntelek AZ ISTEN TENYERÉN című online rózsafüzéres lelkigyakorlaton.

Kívánom, hogy a közös imádság; Jézus életének a titkaiban való elmélyülés; az imaszándékok és a hozzá kapcsolódó fohászok, gondolatok közelebb vigyenek önmagadhoz és az Istenhez.

Fogadd szeretettel a bevezető, köszöntő videómat (6 perc), melyben elmondom a lelkigyakorlat részleteit.

Itt iratkozhat fel az ismerősöd erre a lelkigyakorlatra:
https://laudetur.hu/isten-tenyeren/


Mikor, miért, és hogyan imádkozzuk a Rózsafüzért? 

Garadnay Balázs atya gondolatai

Erre a három kérdésre röviden válaszolva azt mondhatnám: bármikor; mert szemlélni akarjuk Isten titkát; és elmélyülve, hogy meg is értsük azt, amit láthatunk.  

Kissé részletesebben kifejtve: mikor?  

Különleges élethelyzetekben tapasztaltam az emberek rózsafüzér imáját. Arra nem szívesen emlékszem, hogy évtizedekkel ezelőtt néhányan mise alatt is a rózsafüzért mondták, mondván, hogy úgysem értenek a miséből semmit, legalább hasznosan töltsék el az időt. De hogy a betegek legfőbb tevékenysége ez volt, az mélyen beleíródott a lelkembe. És szívesen emlékeszem diák korom élményére: a ferences atyák óra végén kiléptek az osztályteremből, s amíg átmentek a következő óra helyszínére, gyakran láttam, hogy karjukat leengedve megragadták az oldalukon lógó rózsafüzérüket, és elmondtak egy-két üdvözlégyet. Ez új felismerés volt számomra: nem csak egy tizedet lehet elmondani, hanem így is „szabad” töredékeiben imádkozni, hogy a „töltelékidőt” a legjámborabban használják fel. Úgy is fogalmazhatjuk ezt, hogy nemcsak a csokor virágnak örül az Úr, szálanként is adhatjuk Neki figyelmes szeretetünket.    

Van, aki önváddal panaszolja, hogy este elalszik a rózsafüzér imádkozása közben. Érthető, hogy egy fárasztó nap végén belealszunk az imába – s ez nem is baj, ha nem ezeket a perceket szántuk az imádság kizárólagos perceinek. Hiszen ha „értékes” időnkből is ajándékoztunk az Úrnak, s emellett most a nap utolsó gondolatait is eléje tárjuk, az nagyszerű. De ha a sok egyéb teendőnk kiszorította az imádságot, és csak most álltunk végre az Úr elé, akkor álljunk, és ne feküdjünk, s állva talán kevésbé alszunk el. Tehát este és éjjel is nagyon szép, ha kezünkben a rózsafüzérrel próbálunk elaludni, de ne ez legyen a nap egyetlen imaalkalma! 

Miért? Mert a szemlélődés révén próbálom megismerni, megragadni Isten titkát, és elmélyülni abban, amit személyesen nekem tárt fel az Úr.  

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük