Vedd észre az élet apró ajándékait a megpróbáltatásokban is! (Nagyböjt 2. vasárnapja)

Nap, mint nap tesszük a dolgunkat, de vajon észrevesszük-e az élet apró ajándékait? Például a napsütést vagy a reggeli madárcsiripelést?

A videóban szeretnék neked 2 ilyen apróságot megmutatni. Ezen kívül szót ejtek a megpróbáltatásainkról.
Megtisztelsz vele, ha megnézed ezt a 8 perces üzenetet:

Tekintsünk vissza az elmúlt hétre! Sikerült-e valamiben változtatni, előrébb lépni? Ha igen, örömmel veszem, ha megosztod velünk!

Kedves Testvérem!
Engedd meg, hogy megosszam veled Mustó Péter jezsuita atya gondolatait az összeszedettségről, az imádságról:

„Szavak nélkül imádkozom. A szavaknak erejük van, de nem képesek kifejezni a teljes valóságot. Mindenkiben más és más képzettársítást idéznek elő. Az egyik korban vagy közegben ezt jelentik, a másikban azt. Nem tudhatjuk, hogy a teljes valósághoz vezetnek-e minket.

Amikor meditálok, a jelenben működő Istennel számolok. Benne élünk, mozgunk és vagyunk, olvasom a Szentírásban. Ilyenformán elsősorban nem a szavakkal jutok közel Istenhez, hanem ha a valós világunkban keresem. Épp abban, ami a valós világban megmutatkozik, figyelek jobban rá.

Rendtársam és mesterem, Jálics Ferenc hasonlata szerint ha a szobámban éppen levelet fogalmazok a barátomnak, ő pedig váratlanul betoppan, akkor nem folytatom az írást, hanem örömmel üdvözlöm a jelenlévőt.

Ha Isten itt van körülöttem, velem, bennem, akkor nem szükséges, hogy beszéljek hozzá. Az is a javamra válhat, de vigyázni kell, hogy engedjem őt is szóhoz jutni. Nem csak hálaadás, köszönet, kérés jár ki Istennek. Persze felszabadító, ha előtte minden titkos érzelmet, vágyat kifejezhetek, habár akkor még csak magammal foglalkozom. De fontos az is, ha el tudok csendesedni, figyelmesen hallgatni, teret engedni annak, hogy ő minden által szólhat hozzám.

A meditációban, az imádságban újra és újra tudatosítom, hogy Isten mindig és mindenben jelen van, működik; akkor is, amikor alszom, amikor az imában nem vagyok összeszedett, hanem elkalandoznak a gondolataim, amikor semmit hasznosat sem csinálok, mégis, azzal a szándékkal ülök a zsámolyon, hogy történjen, amit ő akar.

Nem szívesen használom azt a szót, hogy istenkapcsolat. Azt sejteti, mintha független is lehetnék Istentől, s össze kellene kapcsolni két különállót. Holott mielőtt megszülettem volna, ő már akkor átjárt belülről. Összeköttetést nem szükséges teremteni köztünk, csak észre kell vennem, hogy benne élek, mozgok és vagyok.

Számomra az a kérdés, hogy miben bízunk, mit táplálunk, mit erősítünk magunkban. A negatív erők elleni küzdelem köt-e le bennünket, vagy a jó felé fordítjuk figyelmünket. Jálics atya mondása szerint nem a sötétség ellen kell küzdenünk, hanem világosságot kell gyújtanunk. Nem a bűnt kell kiirtanunk, hanem a jót, hitet, szeretetet erősítenünk.

Mustó Péter SJ / Forrás: MIND magazin

Írd le ide imaszándékodat, ha szeretnéd, hogy itt a Közösségben imádkozzunk érted, a szándékodra, hozzátartozóidért!

29 válaszok
 1. DR.GÁLL Ágnes
  DR.GÁLL Ágnes says:

  Most a 40 napban ígyekszem még többet imádkozni,több időt tölteni ISTENNEL,ezáltal egy kis lépéssel talán sikerül közelebb kerülni HOZZÁ,mert az élet ilyen kis lépésekből áll!

  Válasz
 2. Riedler Lászlóné
  Riedler Lászlóné says:

  Kedves Klub tagok…. Madár csicsergos…. Egészséges…. Elégedett hetet kívánok MINDENKINEK. Köszönöm a felemelő… Meg erősítő… Vigasztaló írásokat… Videókat…. Szeretettel :Edit

  Válasz
 3. Arató Lászlóné
  Arató Lászlóné says:

  Köszönöm a Böjti Napló írásait, elgondolkodtatók, némelyik mélyen megérintett! Nagy segítségemre volt Szalézi Szent Ferenc gondolata „Ha szíved kószál…” Sokszor elolvasom, erőt ad! Teréz anya útmutatásai is csodálatosak!
  Napsugaras, madárcsicsergős jövő hetet kívánok Mindenkinek az imaszándékok meghallgatásával!

  Válasz
 4. Icu
  Icu says:

  Napról napra, sokszor feltettem magamnak a „Mit tenne most a szeretet?” kérdést.
  Visszatekintve lett ennek egy fonák eredménye, ami a hozott döntésben hordozta egy megújulás lehetőségét az érintettnek. Napok vajúdása, a szeretve segített sorozatos balsorsú cselekedetei nyomán, és ezért a magamnak naponta többször, miatta feltett kérdések sarkalltak arra, hogy változtassak a vele szemben már majdnem két évtizede tartó támogatott- támogató kapcsolatunkon.
  Mind a ketten szenvedtünk, megszenvedtük. Ő kapott egy új lehetőséget a továbbiak sorsfordító változtatásához az életében, én pedig egy reményt, hogy elfordul az elhajlásoktól, amiket olyan kövek tettek buktatójává, mint az elhallgatások, kisebb nagyobb hazugságok, félrevezetések, meggondolatlan, elkapkodott döntések,cselekedetek.
  A végén, amikor közöltem vele ,hogy a közünk levő baráti, támogató kapcsolat törést szenvedett, de mit vezetője bármikor rendelkezésére állok, ha tanács kell bármiben, és a munkakapcsolat a régi marad, akkor éreztem, hogy Isten, Jézus velem és vele van, mert megkaptam a megbocsájtás érzésének kegyelmét, szívem háborgása csendesült, és ő is érezhette azt, mert ezúton talán a szándék, hogy változtasson, erősödött benne, mert a törésben az anyagi veszteségen túl, egy emberszeretet érzését is addig elveszettnek hitte. Azt találgathatom azóta elalvás előtt, hogy számára melyik volt a fontosabb…
  Változtatnom kellett, hogy változtatni merjen.
  Nem őt akartam megváltoztatni, mert ő úgy szeretni, elismerni való, amilyen és amire képes.
  Az élet minden pillanata küzdelmek és örömök hullámvasútja.
  Isten megpróbál mindenben, mindenkit, hogy mennyit bír ki az ember.
  Azért láthatatlan, de érezhetően velünk van.
  Imádkozzatok a bántalmazottakért, a sérültekért, betegekért!
  Köszönöm.

  Válasz
 5. Molnár János
  Molnár János says:

  Kedves Réka és István!
  Örülök, hogy az élet ilyen formában is, de kapcsolatba hozott bennünket. Természetesen azokat a testvéreket is értem alatta, akik a Nagyböjti Napló napi „használói”. Nagy dolgokra figyelünk általában. Ám az igazi csodákat a kicsinek tűnő dolgok jelenítik meg életünkben. Csupán annyi a kérdés, hogy észre vesszük- e azokat. Ma öt unokámmal játszottam a vasárnapi ebéd után. A csodát ők jelenítik meg tiszta szeretetükkel! „Engedjétek hozzám a gyermekeket, mondta Jézus a tanítványinak. Jézus, aki életünk, erőnk, társunk és örömünk, akiben mindig bízhatunk, főként ha bennünk és köztünk él. Ezt hozta felszínre a tevékenységetek, melyből más fórumokon is meg fogok osztani gondolatokat. Megosztani azért, hogy tudatosodjék egyre több emberben az, hogy a világnak Krisztus kell! Közvetítőivé pedig nekünk kell válnunk!

  Válasz
 6. Czáka Anna- Mária
  Czáka Anna- Mária says:

  Hálásan köszönök mindent . Imát szeretnék kérni a testvéremért hogy megszabaduljon az ital rabságátol , az unokahúgom sikeres műtétjéért és gyógyulásáért és minden beteg gyógyulásáért

  Válasz
 7. Noémi
  Noémi says:

  Imaszándékom: 87 éves édesapámért, hogy teljesen egészséges legyen és megerősödjön. Köszönök minden imát.

  Válasz
 8. Kati
  Kati says:

  Ebben a nagyböjti időben csendre és magányra törekszem. keresem az Istent. Időnként megtapasztalom imáimban és a csöndben a jelenlétét. A „Keresztutam” imádságos füzet napi elmélkedésre ad lehetőséget. Köszönet érte, most jutottam el oda, hogy napi egy állomást tűztem ki célul. Kétszer szeretném át elmélkedni, figyelni, sikerül-e fejlődni? Köszönet az imafüzetért, értékes gondolatokat tartalmaz Segít még ebben a katolikus.ma is.
  Imát szeretnék kérni a betegek gyógyulásáért, közöttük önmagamért is.
  Egy különös imaláncba szeretnélek hívni titeket: Imádkozzuk naponta minél többen!
  Drága Istenünk!
  Te Mindszenty József bíboros atyát arra választottad ki, hogy az üldöztetés idején mindhalálig hűséges főpásztorod legyen,
  mint az Igazság és a Szeretet tanúságtevője.
  Kérjük Mindszenty atya égi közbenjárását Köteles Laciért, hogy rákos betegségében megtörténjen a csodás és végleges gyógyulás.
  Egy szívvel kérjük a Jóistent, ha lehet és végtelenül bölcs tervébe beleillik, tegyen csodát!
  E csoda segítségével, hívő néped örömére add meg, kérünk, hogy Mindszenty bíborost mielőbb Egyházunk szentjei között
  tisztelhessük. Krisztus, a mi Urunk által.
  Ámen.
  Köszönöm Uram, hogy csodát teszel és meggyógyítod a betegeket!

  Válasz
 9. R.Zsuzsa
  R.Zsuzsa says:

  Kedves Edit!
  Nálunk csak egy imát mondunk együtt: Oltalmad alá futunk… A Szűzanyára bízzuk papjainkat. Este már ennyi is elég egy jelenlétőktől, nem összeszokott csoportról van szó, hanem akkor akik ott vannak még a mise után. 8 órára mindenkinek haza kell érnie. Isten nem számolja az imákat. Csatlakozzatok, ha lehet, szervezzétek meg.
  Szeretettel: Zsuzsa

  Válasz
 10. Joli
  Joli says:

  Különleges az idei Nagyböjti előkészület! Köszönet érte Istvánnak és nektek, akik megosztjátok gondolataikat! Nekem az elcsendesedés jelenti az igazi kapcsolatot a Jóistennel!
  Imáimba foglalom imaszándékaitokat és kérlek benneteket ti is imátkozzatok azért, hogy családomban a szeretet, a türelem az egészség mindig vendég legyen!

  Válasz
 11. Viki
  Viki says:

  Már régóta meditálok a Nap felé fordulva. Mély levegőt veszek, mintha a Szentlélek a vérkeringésembe kerülne, hogy mindig újra átjárhasson.
  Kifújáskor pedig a sátánt űzöm minél messzebb.
  A hálaadást gyakorlom. És így érzem mindig, hogy az Úr velem van.
  De messze vagyok még az afrikaiaktól, ahol se víz, se áram, és mégis mindig mosolyognak!
  Olyan jó dolgunk van, és tényleg mindig nyafizunk.
  Gyakran megkérdezem magamtól, mit mondana erre a szeretet – ugyanis Lustival is vannak gondjaim.
  De háziorvosomnak nagyobb gondjai vannak: nagyon beteg, 50-es édesanya. Kérlek Benneteket, imádkozzatok érette!
  Köszönöm!

  Válasz
 12. Tóth Edit
  Tóth Edit says:

  Nagyon köszönöm Istennek, hogy velem volt a mütétem során, segitett a gyógyulásban, megmentett. Minden amiért imádkoztam, bekövetkezett. Hála Néked Istenem!!

  Válasz
 13. Cecília
  Cecília says:

  Imaszándékom: Súlyos beteg unokanővéremért, sógoromért, a családomért szeretném kérni. Azokért a testvérekért, akik hezitálnak a szentgyónásuk elvégzését megtenni, restellnek gyónni. Imáinkkal segítsünk a terhek letételében. Köszönöm szépen!

  Válasz
 14. R.Zsuzsa
  R.Zsuzsa says:

  A múlt héten valahol olvastam, hogy ” van 1 templom, ahol a hívek minden, esti mise után közössen imádkoznak papjaikért, és mennyire örülnek a papjaik és sok kegyelmet kapnak”. Bíztatta a lelkemet „Valaki” ( gondolom a Szentlélek), hogy a mi templomunkban is be kellene vezetni ezt a szokást. De miért pont én?… Akkor jött a –Mit tenne most a szeretet?,Istenre hagyatkozás, Jézus ima…–Erőt vettem magamon és a 18 órai mise után felmentem a szószékre és megkértem a híveket, hogy legyünk mi a második templom és ajánljuk a Szűzanya oltalmába 3 papunkat, mondjuk el minden este közössen az „Oltalmad alá futunk…” imát. Meg is tették az ott lévők. Találtam is olyan testvért, aki elvállalta, hogy amikor én nem vagyok ott, akkor ő fogja elkezdeni ezt az imát. Így egész héten sikerült. Kérlek benneteket segítsetek imával minket, hogy továbbra is sikerüljön, és legyenek még más templomok, ahol a közös imát bevezetik. Köszönöm: Zsuzsa

  Válasz
 15. Andrea
  Andrea says:

  Imaszándékom: családom egészségéért, és azért, hogy sikerüljön végre egy végzettségemnek megfelelő állást találnom, ahová fel is vesznek. Hálásan köszönöm és az értékes gondolatokat is!

  Válasz
 16. Lóth Ágnes
  Lóth Ágnes says:

  Kedves Mindnyájatok!
  Én Édesapámat szeretném imáitokba ajánlani. A múlt héten nagyon rossz híreket kaptunk az egészségi állapotáról, az előttünk álló hét vizsgálataiból fog kiderülni a teljes diagnózis. Kérlek Titeket, hogy imádkozzatok érte, bennem is növelve ezzel a hitet a Jóisten felé, hogy Apukám láthassa felnőni a most 5 hetes kisunokáját! Hála Nektek minden fohászért!

  Válasz
 17. Gabriella
  Gabriella says:

  Kedves Testvéreim, szeretném imàitokba ajànlani lànyomat, aki nehezen talàlja az utat, amelyre az Úr hívja. Tele van bizonytalansàggal tanulmànyaival pàlyavàlasztàsàval kapcsolatban. Azért imàdkozom, hogy az Úr adjon neki bölcsességet, hogy a neki való pàlyàt vàlassza és adjon neki egy szerető tàrsat aki elfogadja őt a hàzassàg szentségében egy életen keresztül.

  Válasz
 18. Ágnes
  Ágnes says:

  Sikerült az elmúlt héten több időt csendben eltölteni. A csend számomra nagyon fontos. Az életem elég hangos, ezért tudatosan figyelek most hogy időt áldozzak a csendre. Igen, igaz a csendben valóban csendben vagyok, és nem imádkozom. Furcsa ezt mondani, de melenget simogat a „semmittevés” és ez nagyon jó érzés. /A videóban nagyon szembetűnő mennyire meghatotódva mutatod/éled át és éled meg a napsütést, madárcsicsergést. Erről beszélek én is./ A madárcsicsergés engem is megnyugtat, kizökkent a mindennapos zajból és mosolyt csal az arcomra. Keresem a fák ágain hol van, hogy megcsodálhassam és még beszélek is hozzá. Elhatározás hogy a következő hétvégén kimegyünk a Csobánkai Oszoly hegycsúcsra. /”Csajos napot tartunk”/…..felvitte őket külön egy magas hegyre…”

  Válasz
 19. Kovács Sarolta
  Kovács Sarolta says:

  Köszönöm szépen a szép gondolatokat, mindig reményt adnak, erőt a mindennapokhoz. Isten áldja Önt kedves István! Imát szeretnék kérni családom testi, lelki egészségéért, fiamért aki nehéz időket él most meg. Köszönöm szépen.

  Válasz
 20. Koleszár Katalin
  Koleszár Katalin says:

  Imaszándékom:
  Elfogadni, hinni, szeretni Mennyei Atyánkat.Bízni mindenkori segítségében és támogatásában ahhoz, hogy a családomban mindenki egészséges maradjon, hogy az én egészségügyi problémám is megoldódjon, hogy népünket és a világot megsegítse a Jóisten abban, hogy mielőbb túl legyünk ezen a pusztító járványon és rájöjjünk arra, hogy változtatnunk kell az életünkön mert a boldogság nem az anyagi javakban rejtőzik.

  Válasz
 21. Mária
  Mária says:

  Kőszőnőm a madár csicsergést .Sok minden szépetolvastam az Istenre hagyatkozás néha sikerűl rá hagyatkozni a legnagyobb a erő a világon a hit és a legszebba világon a szeretet .
  Imát kérnék gyogyulásomra hogy még élek a jo Isten afja meg hogy tudjak jérni és gyermekeimért hogy Isten adja meg nekik a steretetet ébékét és hogy valoban tudják hogy csak Isten a kezdet és a vég minden .Hit nélkűl nincs élet
  Kőszőnőm

  Válasz
 22. Tóth Mihály Zoltán
  Tóth Mihály Zoltán says:

  Nagyon dzépen koszonpm madarvsivsergés az embert megnyugtatja én ilyenkor arra gondoluk milyen szép a természet a gondviselo urunk szol hozzánk

  Válasz
 23. Magdi
  Magdi says:

  Imaszándékom: súlyos beteg nővérem gyógyulásáért, születendő unokámért, gyermekeim és unokám egészségéért.

  Válasz
 24. Csenkey Dóri
  Csenkey Dóri says:

  Imaszándékom:gyógyulásomért,a családomért,hogy legyen köztünk szeretet,megértés,odafigyelés,alázat,békesség,bölcsesség,hogy a férjem ne igyon annyi alkoholt,szeresse a családját,beszélgessen velünk,tudjunk együtt imádkozni,a gyerekeim találják meg a céljaikat,hogy el tudjuk fogadni amit Isten tervez velünk,köszönöm,jo volt hallgatni a madarak csicsergését,és látni a gyönyörű természetet

  Válasz

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük