Magamhoz ölelem a keresztem


NAGYBÖJTI KERESZTÚT 2024

2. Állomás: Magamhoz ölelem a keresztem


KEZDŐ IMA:

Dicsérünk téged Krisztus és áldunk téged, mert szent kereszted által megváltottad a világot!

SZENTÍRÁSBÓL:

Tövisből koszorút fontak, fejére tették, jobb kezébe pedig nádszálat adtak. Aztán térdet hajtottak előtte, és így gúnyolták: „Üdvözlégy, zsidók királya!” Közben leköpdösték, fogták a nádat, s verték a fejét. Aztán elvezették, hogy keresztre feszítsék. (Mt 27,29-31)

Tarts egy kis csöndet! Próbáld beleélni magadat Jézus helyzetébe! Hogyan hatnak rád a Szentírás szavai? 

Elmélkedés 

Jézus nem a könnyebbik, a kényelmesebb utat javasolja, ha lelkileg fejlődni akarunk. Saját maga mutat példát arra, hogy az élet a szenvedésből fakad. Ha a búzaszem elhal, akkor hoz bő termést. De ha nem hal el, semmi nem lesz belőle. 

Gyakran ki kell tágítanunk a komfortzónánkat, hogy részesei lehessünk Isten mindent átformáló és megújító kegyelmének. Persze, van bennünk félelem, mert a kereszt, a küzdelem, a veszteség sosem kellemes, de ne a félelmeinkre, hanem Jézusra tekintsünk! Ő megfogja a kezünket és jóságos Atyaként vezet a legsötétebb és legnehezebb utakon is. Bízzunk benne, hogy kellő időben meg fogja mutatni a dolgok, a történések értelmét, értékét, mert „az Istent szeretőknek minden a javukra válik”. 

Amikor Krisztushoz hasonlóan magunkhoz öleljük a keresztünket – bármi is legyen az – és nem elfutunk előle, akkor válunk szabaddá. Szabadon cselekedni, vállalni feladatunkat, hivatásunkat, de kudarcainkat, fájdalmainkat is, az egyik legnagyszerűbb dolog, ami történhet velünk. 

Isten az, aki Jézus által a keresztet vállára veszi (vö. Jn 19,17) és elindul önmaga irgalmas odaajándékozásának útján.

Emlékezés

Ugye előfordul, hogy egyes helyzetekben inkább a könnyebb utat választjuk? Most kényelmesebb tv-t nézni, mint segíteni valamelyik családtagnak. Könnyebb morcosnak lenni, mert rossz a kedved, mint barátságosan rámosolyogni a szembe jövőre. Szívesebben sétálsz, mint nekiülsz és tanulsz. Gyakran a leghétköznapibb dolgok is lehetnek keresztek, amelyeket vinni kell.

Sokszor a kisebb ellenállást részesítjük előnybe a küzdelem helyett.

Tarts egy perc csöndet! Idézd fel az elmúlt napokat! Mi az, amit keresztként éltél meg? Fölvetted vagy elszaladtál? Légy őszinte magaddal!

Hála

Köszönjük meg Istennek, hogy vannak keresztek, próbatételek, küzdelmek, mert általuk válhatunk igazán Isten gyermekeivé. Általuk erősödik a hitünk, növekszik a reményünk és lesz teljes a szeretetünk. Fogalmazd meg saját szavaiddal!

Gyógyulás, cselekvés

Amikor egy kereszt kerül az utamba, úgy tekintsek rá, mint egy nagyszerű eszközre, mely Krisztusra mutat. Így, amikor viszem a keresztem, akkor közben Jézusra irányuljon a figyelmem. Meglátod, ha így viszonyulsz hozzá, akkor egy idő után nem te cipeled a keresztet, hanem Ő hordoz téged és ez rendkívül nagy kegyelem. 

Tartsak egy perc csöndet és határozzam el magam! 

Imádság 

A megpróbáltatás napján hallgasson meg az Úr (…) Némelyek a harci szekerekben, mások a lovakban bíznak, mi ellenben Urunk, Istenünk nevét hívjuk segítségül. Ők összeestek és a földre rogytak, mi pedig állunk és maradunk. Uram, adj győzelmet a királynak, s hallgass meg bennünket, amely napon hozzád kiáltunk! (20. zsoltár) 

Az Üdvözítő önként nyúl nehéz keresztje után. Tudja, hogy ezzel a nehéz kereszttel szabadít meg téged. Ezért olyan határozott, ezért szorítja magához oly erősen. Hogy jajveszékelsz, ha csak egy kis keresztet kell viselned: könnyebb betegséget, minden igyekezeted elleni sikertelenséget, félreismerést. Tárd ki te is a karodat, vedd a keresztet, és viseld az Üdvözítővel együtt a magad és felebarátaid üdvözülésére! 

Uram, adj erőt, hogy a szenvedést, amelyet Te küldesz rám, vonakodás nélkül, kitartóan és örömmel viseljem! Mutasd meg, milyen önkéntes áldozatot hozzak, amellyel neked örömet szerezhetek, és általa új emberré válhatok. (Thomas Merton) 

Záró ima

Miatyánk, Üdvözlégy

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek …

***

HA VAN OLYAN GONDOLATOD, SAJÁT ÉLMÉNYED, AMIT SZÍVESEN MEGOSZTANÁL VELÜNK EZEN KERESZTÚTI ÁLLOMÁSSAL KAPCSOLATOSAN, ÖRÖMMEL VESSZÜK !

HA SZERETNÉD, HOGY A KERESZTÚTON ELMÉLKEDŐK IMÁDKOZZANAK ÉRTED VAGY A TE SZÁNDÉKODRA, ÍRD IDE A HOZZÁSZÓLÁSHOZ AZ IMASZÁNDÉKODAT!


Korábbi stációkat itt nézheted meg:
1. stáció /


 

2 válaszok
  1. Kériné Lukács Piroska
    Kériné Lukács Piroska says:

    Köszönöm Istenem hogy erőt adsz a keresztem elviselésében. Tudom és érzem gondviselésedet!

    Válasz

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük