Elesek


NAGYBÖJTI KERESZTÚT 2024

3. Állomás: Elesek


KEZDŐ IMA:

Dicsérünk téged Krisztus és áldunk téged, mert szent kereszted által megváltottad a világot!

SZENTÍRÁSBÓL:

„Földre terítenek bennünket, de el nem pusztulunk.” (2Kor 4-9)

„Aki utánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye föl keresztjét minden nap és kövessen engem. Aki meg akarja menteni életét, elveszíti azt, de aki elveszíti életét énérettem, megmenti azt.” (Lk 9,23-24)

Tarts egy kis csöndet! Próbáld beleélni magadat Jézus helyzetébe! Hogyan hatnak rád a Szentírás szavai? 

Elmélkedés 

A kereszt, amit Jézus vesz magára, az emberi fájdalom és szenvedés jele és szentsége. Nincs fájdalom, könny, szenvedés, amit ne ismerne; még a legelrejtettebb és legismeretlenebb ember sem idegen számára. 

Hány embert sújt a föld porába az öregek otthonában, a kórházakban, a börtönökben annak a keresztnek a súlya, amit magányosságnak, kiszolgáltatottságnak, veszteségnek hívnak.  Hányan kerültek az élet peremére: a szegénység, a kitaszítottság, a lenézettség állapotába. Hány ember küzd kudarccal, csalódottsággal, bűnnel, a szeretet hiányával? Ezeket a kereszteket is magára vette Jézus. A gyötrelmes éjszaka után, amely a szörnyű ostorozást követte, ellenálló képessége határához jut és földre esik. Jézus azért roskad a földre, hogy fölemelje az embert, amikor az elesik a kísértésben. Jézus elesik, hogy minket fölemeljen. 

Jézus elesik a kereszt súlya alatt, de nem törik meg. Nézzük, ott van Krisztus! Kidobott a kidobottak között. Utolsó az utolsók között. Isten magára veszi mindezt. Olyan Isten, aki szeretetből lemond arról, hogy megmutassa mindenhatóságát. De így is, éppen így, a földre esve, mint földbe hullott mag, Isten hűséges önmagához, hűséges a szeretetben.

Emlékezés 

Hányszor előfordul, hogy nem úgy sikerülnek a dolgaim, ahogyan szeretném. Van bennem egy elképzelés, hogy mi volna jó, ha történne velem: szeretnék például egy jól fizető munkahelyet, ahol van kellő szabadidő, szeretnék új lakásba költözni, szeretnék meggyógyulni, szeretném, ha rendeződne a viszonyom a nagymamámmal, stb. De nem sikerült. Rajtam is múlt, de lehet, hogy hibáztam. Elbuktam. 

Lehet, hogy nagyon magamra figyeltem, önző voltam, nem volt bennem elég szeretet, kitartás? Igen, lehet. De most nem siránkoznom kell, hanem Jézusra figyelni és felállni.

Tarts egy perc csöndet!

Idézd fel, mikor volt legutóbb, amikor elestél, hibát követtél el vagy csak lenyomott az élet terhe, a kereszt, amit hordozol! Milyen érzések vannak most benned?

Hála

Köszönöm Uram, hogy adtál reményt és erőt, hogy felálljak! Köszönöm, hogy valamiképpen ez az elesés is a javamra válik. Még akkor is, ha még nem tudom, hogy miként. Köszönöm, hogy felemelsz és újra felemelsz, akárhányszor elesem. 

Fogalmazzuk meg hálánkat a saját szavainkkal!

Gyógyulás, cselekvés 

Amikor elesem, az legyen az első, hogy Jézushoz fordulok. Elmondom Neki az imádságban, hogy mi is történt. Elmondom, hogy szerintem hol és miben hibáztam, vagy hogy mi bánt, miért érzem magam rosszul (lelkileg), mi nyomaszt. Kérjem az Ő irgalmát! Kérjem a Szentlélek segítségét! 

Tartsak egy kis csöndet és határozzam el magam! 

Imádság

Bizalommal én is nyomodba indultam – s íme, elestem. Azt hittem pedig, hogy magamat mindörökre néked adtam, de az út egy szűk mezsgyéjén szép virágot láttam. Elhagytalak. S elhagytam a nehézzé vált nagy keresztet. Leléptem az útról s néhány fonnyadt virággal a kezemben, várok. Mások is mennek az úton, Uram, gyötrődve, megtörve. Újabb keresztek készülnek, és újabb hátak görnyedeznek.
De én nem leszek többé jelen a rossz elleni harcban, hogy társaim terhét segítsem tovbb hordani.
Adj erőt, Uram, hogy ne csak nyomodba lépjek, de ki is tartsak az utadon, hogy elkerüljem a gyarló botlások csapdáját, és soha el ne hagyjam hűtlenül építő-udvarod, hol a jövő Világ készül!… (Michel Quoist) 

Záró ima

Miatyánk, Üdvözlégy

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek …

***

 

HA VAN OLYAN GONDOLATOD, SAJÁT ÉLMÉNYED, AMIT SZÍVESEN MEGOSZTANÁL VELÜNK EZEN KERESZTÚTI ÁLLOMÁSSAL KAPCSOLATOSAN, ÖRÖMMEL VESSZÜK !

HA SZERETNÉD, HOGY A KERESZTÚTON ELMÉLKEDŐK IMÁDKOZZANAK ÉRTED VAGY A TE SZÁNDÉKODRA, ÍRD IDE A HOZZÁSZÓLÁSHOZ AZ IMASZÁNDÉKODAT!


Korábbi stációkat itt nézheted meg:
1. stáció / 2. stáció /


 

2 válaszok
 1. Szabó-Vida Katalin
  Szabó-Vida Katalin says:

  Elmélkedők imáját szeretném csaádunkért kérni:
  6 gyermekes család vagyunk, igen sok testi és lelki sebzettséggel, betegséggel.
  Segíts bennünket szülőket Urunk, hogy ne csak felvegyük minden nap a reánk mért keresztedet, hanem meg tudjuk látni benne a szépet, örömmel öleljük magunkhoz, hogy a kereszt kivirágozhasson! Segíts bennünket, hogy a családunk a Te segítségeddel egyben maradjon! Kérlek adj erőt és derűt a napi feladatokhoz! Amen

  Válasz

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük