Szükségem van másokra


NAGYBÖJTI KERESZTÚT 2022

5. Állomás: Szükségem van másokra


KEZDŐ IMA:

Dicsérünk téged Krisztus és áldunk téged, mert szent kereszted által megváltottad a világot!

SZENTÍRÁSBÓL:

Ahogy elvezették, megállítottak egy cirenei embert, Simont, aki éppen a mezőről tartott hazafelé. Vállára adták a keresztet, hogy vigye Jézus után. (Lk 23,26)

Örömmel szenvedek értetek és testemben kiegészítem azt, ami még hiányzik Krisztus szenvedéséből, Testének, az Egyháznak javára. (Kol 1,24)25 

Tarts egy kis csöndet! Próbáld beleélni magadat Jézus helyzetébe! Hogyan hatnak rád a Szentírás szavai? 

Elmélkedés 

Az üdvösség történetében feltűnik egy ismeretlen ember. Cirenei Simont, egy munkás férfit, aki a földekről igyekezett haza, kényszerítik, hogy vigye a keresztet. De éppen őbenne lép működésbe elsőként Krisztus szeretetének kegyelme, mely a keresztből árad. Simon, akit akarata ellenére kényszerítenek arra, hogy terhet cipeljen, később az Úr tanítványává válik. 

A szenvedés egyszer csak kopogtat az ajtónkon, sosem várjuk. Mindig kényszerként, olykor egyenesen igazságtalanságként jelenik meg. Drámaian felkészületlenül találhat minket. Egy betegség romba döntheti életre szóló terveinket. Egy fogyatékos gyermek születése összekuszálhatja álmainkat az olyannyira vágyott anyaságról. Az a nem akart csapás azonban erőszakosan kopogtat az ember szívén. Hogyan fogadjuk egy általunk szeretett személy szenvedését? Mennyire halljuk meg a tőlünk messze élő, szenvedő emberek kiáltását? 

Cirenei Simon segít, hogy meglássuk az emberi lélek törékenységét, és rávilágít Jézus emberségének egy újabb vonására. Még Isten Fiának is szüksége volt valakire, aki segíti hordani keresztjét. Ki tehát ez a Cirenei? Isten irgalmassága, amely megjelenik az emberek élettörténetében. Isten bepiszkolja a kezét velünk, a bűneinkkel és gyengeségeinkkel. Nem szégyenkezik miatta. És nem hagy magunkra minket! (Ferenc pápa)26 

Emlékezés 

Ha meggondolom, általában a saját kényelmemet keresem, azt ami könnyebb, gyorsabb, jobb, ami hasznot hoz. Nincs is baj azzal, ha általában magunk felé hajlik a kezünk. Viszont az igazi áttörés akkor jön az életünkben, amikor önként, érdek nélkül, pusztán szeretetből fordulunk oda az embertársainkhoz, amikor szükségük van ránk. 

Azonban mi sem tudunk mindent megoldani, mi is kerülünk nehéz helyzetbe. Milyen jó, ha ilyenkor mi is kapunk segítséget. Biztosak lehetünk abban, hogy Isten sohasem hagy magunkra.

Tarts egy kis csöndet és idézd fel, amikor váratlanul jött egy ember, aki segítségedre volt!

Hála

Most megköszönöm Istennek azokat az embereket, akik az utamba kerülnek akkor, amikor éppen szükségem van rájuk. Hálát adok azért, hogy az Úr sosem hagy magamra.

Fogalmazzuk meg hálánkat a saját szavainkkal!

Gyógyulás, cselekvés

Próbáljam a háttérbe szorítani saját szempontjaimat, érdekeimet és önzetlenül a szeretetet tenni a középpontba.

Tartsak egy kis csöndet és határozzam el magam!

Imádság 

Uram, nyisd fel szememet, hogy észrevegyem magam körül az emberek szenvedését! Ne haladjak el sorsuk mellett vakon, hanem segítsek keresztjük nehezén erőmhöz mérten! Ha sokat nem is tudok, de amennyit igen, azt örömmel akarom tenni. 

Ballagott az úton és munkába fogták. Ismeretlen utas, senki fia volt csak. Segítségét, Uram, mégis elfogadtad. Nem kívántad, hogy a tette szívből jöjjön, mint fellobbanó, nagylelkű hű barátnak áldozatos vállalása a kimerült és megcsúfolt testvér iránt. Parancsszóra, kényszerből megrettenve jött csak ez az ember. S elfogadtad. Tehetetlen szegény ember segít Téged, Mindenhatót. Mert élni akartál az ember földi segélyével is. 

Rászorulok én is, Uram, mások erejére. Hosszú és rögös az emberek útja, ha csak egyedül járjuk azt. Elhárítom a karokat, melyek felém tárulnak. Egyedül akarok tenni mindent. Egyedül harcolni és egyedül győzni. Bár mellettem halad talán egy jóbarát, egy hűséges hitves, egy szerető testvér, egy jó szándékú szomszéd vagy egy derék kartárs. Te állítottad mellém őket és én mégis sokszor feléjük se nézek. Pedig a Világot csak közösen tudjuk megmenteni egy nap!… 

Záró ima 

Miatyánk, Üdvözlégy 

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek …

***

HA VAN OLYAN GONDOLATOD, SAJÁT ÉLMÉNYED, AMIT SZÍVESEN MEGOSZTANÁL VELÜNK EZEN KERESZTÚTI ÁLLOMÁSSAL KAPCSOLATOSAN, ÖRÖMMEL VESSZÜK !

HA SZERETNÉD, HOGY A KERESZTÚTON ELMÉLKEDŐK IMÁDKOZZANAK ÉRTED VAGY A TE SZÁNDÉKODRA, ÍRD IDE A HOZZÁSZÓLÁSHOZ AZ IMASZÁNDÉKODAT!


Korábbi stációkat itt nézheted meg:
1. stáció / 2. stáció / 3. stáció / 4. stáció /


 

5 válaszok
 1. Ildiko Sarkadi
  Ildiko Sarkadi says:

  Aki megteheti mondjon egy imát az én családom békéért is, sajnos nagy viharok dúlnak és mindenki úgy érzi övé az igaz.

  Válasz
 2. Kállainé Rigó Magdolna
  Kállainé Rigó Magdolna says:

  Imaszándék: Családom egészségéért kérnék imát. Jómagamért hogy még adja meg a Jó Isten, hogy az állandó szédülésem mellett ne essek el és tudjam ellátni magamat, mivel egyedül vagyok és csak a Drága Jó Isten segíthet rajtam. Kö

  Válasz
 3. Csaba Péterné
  Csaba Péterné says:

  A már 60 éve barátnőm ,aki 82 éves egy nagy mütét előtt áll. Kérem az imát az ő gyógyulásáért.
  Köszönöm.

  Válasz
  • Zakariás Éva
   Zakariás Éva says:

   Imádkozom a barátnője állapota javulásáért a jó Isten óvja és gyógyítása meg!Hűséges jó barát ,az Isten áldja meg !

   Válasz
 4. Kóczán Imréné
  Kóczán Imréné says:

  Imaszándék: Két fiú unokámért kérnék imát, mielőbbi megfelelő munkába állásukért. Életvitelük Istennek tetsző legyen. Köszönöm

  Válasz

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.