Hálás vagyok Krisztus arcáért!


NAGYBÖJTI KERESZTÚT 2024

6. Állomás: Hálás vagyok Krisztus arcáért


KEZDŐ IMA:

Dicsérünk téged Krisztus és áldunk téged, mert szent kereszted által megváltottad a világot!

SZENTÍRÁSBÓL:

Nagy tömeg követte, asszonyok is. (Lk, 23, 27)

Nem volt sem szép, sem ékes, külsejére nézve nem volt vonzó. Megvetett volt, utolsó az emberek között, a fájdalmak férfia, aki tudta, mi a szenvedés; olyan, aki elől iszonyattal eltakarjuk arcunkat, megvetett, akit nem becsültünk sokra. (Iz 53,2-3)

Tarts egy kis csöndet! Próbáld beleélni magadat Jézus helyzetébe! Hogyan hatnak rád a Szentírás szavai? 

Elmélkedés 

Az izgatott tömegben, amely kíséri a Kálváriára haladó Jézust, feltűnik Veronika, egy arctalan, történelem nélküli asszony. Mégis egy bátor nőről van szó, aki készségesen hallgat a Lélekre és követi indításait, aki képes felismerni Isten Fiának dicsőségét Jézus eltorzult arcán, és érzékelni az ő hívását: „Ó, ti mindnyájan, akik erre jártok az úton, nézzetek ide, és lássátok: Van-e oly fájdalom, mint az én fájdalmam?” (Siral 1,12). 

Eláll a szavunk, amikor tanúi vagyunk annak a szeretetnek, amelyet ez a nő megtestesít. A szeretet erőssé teszi arra, hogy szembeszálljon az őrökkel, hogy átverekedje magát a tömegen, hogy egészen az Úr közelébe férkőzzön, és egy olyan gesztust tegyen, amely együttérzéséről és hitéről tanúskodik: megtörli Jézus vérző sebeit, letörli fájdalmának könnyeit, és szemléli azt az eltorzult arcot, amely mögött ott rejtőzik Isten arca. 

Mi ösztönösen menekülni akarunk a szenvedéstől, mert a szenvedés undort kelt. Milyen sok, az élet csapásaitól eltorzult arccal találkozunk, és elég gyakran elfordítjuk tekintetünket. Hogyan nem látjuk meg az Úr arcát a körülöttünk lévőkben? Mindannyiunk számára Isten mindig bátor segítségnyújtóként mutatkozik meg, a maga egyedülálló arcával. Mint Veronika, az arctalan asszony, aki szeretettel törölte meg Jézus arcát. 

Veronika csekély szolgálatot tett az Üdvözítő szenvedéseinek enyhítésére. Ezért örökbe kapta kendőjén az Úr arcának képmását. Ilyen az Úr: ha a legkisebbet is ajándékozzuk neki, magát adja viszonzásul. A legnagyobb szenvedésben is hálás volt a legkisebb jótéteményért. Talán könnyebben elfogadsz egy-egy adományt, de az ajándékozóra kevés figyelmet fordítasz. Pedig milyen kis fáradtságodba kerülne néha egy köszönő szó!

Emlékezés 

Minden nap történnek olyan dolgok, amiért hálás lehetek. A legkisebb apróságért is. Emberekben, történésekben, találkozásokban, örömökben és fájdalmakban egyaránt jelent van Krisztus. Vajon, mennyire tudom felfedezni az Ő arcát, az Ő szeretetét, gondoskodását, áldását az egyes emberekben, helyzetekben?

Tarts egy kis csöndet és idézd fel, amikor hálás voltál vagy lehettél volna egy-egy emberért, egy eseményért!

Hála

Most megköszönöm Istennek azokat az embereket, akik az utamba kerülnek, kerültek, akiken keresztül annyi áldást kaptam, annyit tanultam Isten szeretetéről. 

Fogalmazzuk meg hálánkat a saját szavainkkal!

Gyógyulás, cselekvés

Értékeljem a kis dolgokat! Egy pohár víz milyen sokat jelent például a 40 fokos melegben. Egy mosoly mennyire vigasztaló lehet, amikor szomorú vagyok. Mit tehetek annak érdekében, hogy tudjak elfogadni és örülni mindannak, ami van, ami történik velem? 

Tartsak egy kis csöndet és határozzam el magam! 

Imádság

Uram, Te nagyon fontosat mutattál nekem: az igazi hála erényét. Uram, add, hogy elsősorban irántad töltsön el gyengéd, szívből jövő mély hálaérzet, mert végső soron a Te kezedből kapok mindent és magamtól semmire sem mennék! Hálával akarok gondolni azokra is, akik jót tesznek velem, akik közvetítik adományaidat. Sugározd rám szent arcod vonásait! 

Ujjongjatok az Úrnak, országok, mind, örömmel szolgáljatok neki, lépjetek színe elé vigadozva! Tudjátok meg, Isten az Úr! Ő alkotott minket, az övéi vagyunk. Az ő népe vagyunk, és nyáj a legelőjén. 

Lépjetek be kapuin hálaénekekkel, előudvarába dicsőítő énekkel! Adjatok hálát és áldjátok nevét, mert jó az Úr, irgalma örökké megmarad, és hűsége nemzedékről nemzedékre. (100. zsoltár) 

Záró ima

Miatyánk, Üdvözlégy 

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek …

***

HA VAN OLYAN GONDOLATOD, SAJÁT ÉLMÉNYED, AMIT SZÍVESEN MEGOSZTANÁL VELÜNK EZEN KERESZTÚTI ÁLLOMÁSSAL KAPCSOLATOSAN, ÖRÖMMEL VESSZÜK !

HA SZERETNÉD, HOGY A KERESZTÚTON ELMÉLKEDŐK IMÁDKOZZANAK ÉRTED VAGY A TE SZÁNDÉKODRA, ÍRD IDE A HOZZÁSZÓLÁSHOZ AZ IMASZÁNDÉKODAT!


Korábbi stációkat itt nézheted meg:
1. stáció / 2. stáció / 3. stáció / 4. stáció / 5. stáció /


 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük