Újra talpra állok


NAGYBÖJTI KERESZTÚT 2024

7. Állomás: Újra talpra állok


KEZDŐ IMA:

Dicsérünk téged Krisztus és áldunk téged, mert szent kereszted által megváltottad a világot!

SZENTÍRÁSBÓL:

Kedvemet lelem a nélkülözésben, az üldözésben és a szorongatásban, melyeket Krisztus szeretetéért viselek. Mert amikor gyönge vagyok, akkor vagyok erős. (2Kor 12,10)

A mi bűneinkért szúrták át, a mi gonoszságainkért törték össze; a mi békességünkért érte utol a büntetés, az ő sebei szereztek nekünk gyógyulást. (Iz 53,5)

Tarts egy kis csöndet! Próbáld beleélni magadat Jézus helyzetébe! Hogyan hatnak rád a Szentírás szavai?

Elmélkedés 

Jézus még egyszer elesik. A kereszt súlya összetörte, de nem ölte meg. Jézus ismét felfedi teljes emberségét. Ez a tehetetlenség határtapasztalata, a szégyenérzeté az őt csúfolókkal szemben, a megalázottságé a benne bízók előtt. Nincs ember, aki földre akarna esni és el akarna bukni. Főleg nem mások szeme előtt. 

Az emberek gyakran lázadnak az ellen, ha nincs hatalmuk, ha nem képesek életükben előrébb jutni. Jézus azonban a „hatalom nélküliek hatalmát” testesíti meg. Megtapasztalja a kereszt gyötrelmét és a hit üdvözítő erejét. Egyedül Isten tud üdvözíteni minket. Egyedül ő tudja átváltoztatni a halál jelét dicsőséges keresztté. 

Ha Jézus másodszor is földre esett bűnünk súlya alatt, akkor mi is fogadjuk el, hogy elesünk, a földre kerülünk és ismételten eleshetünk bűneink miatt. Ismerjük el, hogy egyedül, saját erőnkből nem vagyunk képesek üdvözülni. 

A kereszt mindig nehezebb lesz, az Üdvözítő egyre fáradtabb, gyengébb. Már alig botorkál, újra földre zuhan, de újra fölkel. A maga erejéből kell ismét talpra állnia, a szolgák ütéseitől, gyalázkodásaitól kísérve. 

Az egyik legnehezebb az életben a kitartás és az újrakezdés.

Emlékezés 

Ugye, milyen nehéz újra és újra talpra állni! Tarts egy kis csöndet és idézz fel olyan esetet az életedből, amikor kudarc ért, elbuktál, nem sikerültek dolgok, bűnt követtél el és újra kellett kezdeni.

Mit éreztél ilyenkor? Mi volt a legnehezebb a felállásban vagy az újrakezdésben?

Hála

Megköszönjük Jézusnak, hogy példát mutatott a kitartásra, az önfegyelemre. Nem adta fel, ment a maga útján. Ezek az elesések a nyomorúság és a gyöngeség jelei, és ezek gyakoriak az életünkben. Az ilyenek által elismerjük, hogy a saját erőnkből semmire sem vagyunk képesek.

Fogalmazzuk meg hálánkat a saját szavainkkal!

Gyógyulás, cselekvés

Kérjük a kitartás kegyelmét azokra az eseményekre és időszakokra, amikor teljesen kilátástalannak látjuk a dolgainkat. A másik, amit tehetünk, az a testi-lelki önmegtagadás, amely megedzi a lelket, hogy jól lássa a különbséget jó és rossz között. Erre kiváló alkalmak a bűnbánati időszakok, de természetesen mi is bármikor meghatározhatunk olyan alkalmakat, amikor Jézus iránti szeretetből vállalunk önmegtagadásokat. 

Tartsak egy kis csöndet és határozzam el magam! 

Imádság

Uram, bűneim oly erővel nehezednek Rád, hogy ismét a földre nyomnak. Oly nehezen szabadulok tőlük, mindannyiszor elkövetem őket. Adj erőt az igazi elhatározáshoz, hogy végérvényesen tudjak szakítani azzal a bűnnel, amelybe oly gyakran visszaesem! Urunk, Jézus, te elfogadtad azt a megaláztatást, hogy ismét eless mások szeme láttára. De nemcsak akkor akarunk szemlélni téged, amikor a porban fekszel, hanem rád akarjuk szegezni szemünket akkor is, amikor mi vagyunk ugyanebben a helyzetben, elesve, a földön, gyengeségeink miatt. Segíts, hogy elismerjük bűneinket, és add nekünk a fájdalomból születő akaratot, hogy felkeljünk! Ajándékozd meg az egész egyházat a szenvedés tudatos vállalásával! Főképp a kiengesztelődés szolgáinak add meg a bűneikért hullatott könnyek adományát! Hogyan kérhetnék irgalmadat maguk és mások számára, ha nem tudnák előtte megsiratni saját vétkeiket? 

Záró ima

Miatyánk, Üdvözlégy 

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek …

***

 

HA VAN OLYAN GONDOLATOD, SAJÁT ÉLMÉNYED, AMIT SZÍVESEN MEGOSZTANÁL VELÜNK EZEN KERESZTÚTI ÁLLOMÁSSAL KAPCSOLATOSAN, ÖRÖMMEL VESSZÜK !

HA SZERETNÉD, HOGY A KERESZTÚTON ELMÉLKEDŐK IMÁDKOZZANAK ÉRTED VAGY A TE SZÁNDÉKODRA, ÍRD IDE A HOZZÁSZÓLÁSHOZ AZ IMASZÁNDÉKODAT!


Korábbi stációkat itt nézheted meg:
1. stáció / 2. stáció / 3. stáció / 4. stáció / 5. stáció / 6. stáció /


 

1 válasz

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük