Kiszolgáltatott vagyok


NAGYBÖJTI KERESZTÚT 2022

11. Állomás: Kiszolgáltatott vagyok


KEZDŐ IMA:

Dicsérünk téged Krisztus és áldunk téged, mert szent kereszted által megváltottad a világot!

SZENTÍRÁSBÓL:

A harmadik óra volt, amikor megfeszítették. Az elítélésének okát jelző táblára ezt írták: „A zsidók királya.” Vele együtt keresztre feszítettek két rablót is, egyiket jobbjára, a másikat baljára. Így beteljesedett az Írás szava: „És gonosztevőként bántak vele.” (Mt 15,25-28)

Sokak vétkeit hordozta, és közben imádkozott a bűnösökért.” (Iz 53,12)

Tarts egy kis csöndet! Próbáld beleélni magadat Jézus helyzetébe! Hogyan hatnak rád a Szentírás szavai? 

Elmélkedés 

Most a legszörnyűbb következik számára, a hóhérok keresztre szegezik testét. Krisztus kínjai kimondhatatlanok. Pedig hányszor találhatott volna a maga számára nyugalmasabb helyet a meghaláshoz. Most egyedül van és kiszolgáltatva durva lelkű emberek kénye-kedvének! 

Az egyik legszörnyűbb állapot a kiszolgáltatottság, amikor nincs ráhatásom a dolgokra, nem tudok javítani a helyzetemen, ki vagyok szolgáltatva mások jó vagy éppen rosszindulatának. A tehetetlenség gyakran képes felőrölni az emberek idegeit. 

Jézus kezét és lábát odaszegezik a keresztfához. Nem tud mozdulni. Nem tud ellene tenni semmit, csak eltűri, elviseli, elfogadja. 

A Jézussal együtt keresztre feszített bűnözők is kiszolgáltatottak. Egészen eltérően élik meg a helyzetüket. Az egyik átkozza Istent, a másik viszont felismeri Istent a kereszten. Az első bűnöző a mindenkinek legkényelmesebb megoldást javasolja. Emberi megváltást akar, tekintetét lefelé fordítja. Számára a megváltás a keresztről való megmenekülést és a szenvedés kiiktatását jelenti. Azt kéri Istentől, hogy töröljön el mindent, ami nem hasznos és nem méltó az életre. 

Ezzel szemben a második bűnöző nem kezd megoldási tárgyalásba. Isteni megváltást javasol, és egész tekintetét felfelé fordítja. Számára a megváltás Isten akaratának elfogadását jelenti, a legnehezebb körülmények között is. Ez a szeretet és a megbocsátás kultúrájának logikája.

Látjuk tehát a kereszt őrültségét, melynek színe előtt az emberi bölcsesség nem tehet mást, csak elcsendesedhet és elnémulhat.

Emlékezés

Voltál már igazán kiszolgáltatott helyzetben, amikor nem volt ráhatásod dolgokra? Tarts egy kis csöndet és idézz fel egy ilyen alkalmat! Hogyan élted meg ezt a kiszolgáltatottságodat, a tehetetlenségedet? Hogyan lehetett volna esetleg másképpen?

Hála

Milyen csodálatos Isten szeretete, aki a leggyötrelmesebb pillanatokat is átélte emberként, hogy vigasztalást és erőt adhasson nekünk azokban az időszakokban, amikor tehetetlenek vagyunk.

Fogalmazzuk meg hálánkat a saját szavainkkal!

Gyógyulás, cselekvés

Amit a kiszolgáltatottság idején tehetünk, ha elfogadjuk Isten akaratát, az Ő gondviselő szeretetére bízzuk magunkat és nem azt kérdezgetjük állandóan, hogy „miért”. Ez nehéz feladat. Kérjük hozzá az Úr kegyelmét!

Tartsak egy kis csöndet és határozzam el magam! 

Imádság 

Jézusom, te szeretetből vállaltad, hogy megfeszítsenek, ajándékozd nekem a te megbocsátó képességedet, mely képes felejteni, add nekem a te irgalmasságodat, mely képes másokat újjáteremteni! 

Add, hogy minden gyónásomban megtapasztaljam azt a kegyelmet, amely a te képedre és hasonlatosságodra teremtett engem, de újjá is teremt, valahányszor az Atya kezébe helyezem életemet minden nyomorúságommal együtt! 

Megbocsátásod úgy hangozzék felém, mint annak a szeretetnek bizonyossága, amely megvált és újjáalkot engem, segít, hogy örökké veled legyek! Akkor valóban kegyelmet kapott gonosztevő leszek, és minden megbocsátásod már mostantól a paradicsom ízlelése lesz. 

***** 

Uram, mindenedet elvették. Most elhagyatva fekszel a keresztfán… Uram, taníts meg a lemondásra! Tudjak egyszerű, szegény és igénytelen lenni. Ha szenvednem kell, ne kürtöljem világgá. Veled, megfeszített Üdvözítőmmel együtt akarom azt elviselni, s fölajánlani magam és mások bűneiért. 

Záró ima 

Miatyánk, Üdvözlégy 

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek …

***

HA VAN OLYAN GONDOLATOD, SAJÁT ÉLMÉNYED, AMIT SZÍVESEN MEGOSZTANÁL VELÜNK EZEN KERESZTÚTI ÁLLOMÁSSAL KAPCSOLATOSAN, ÖRÖMMEL VESSZÜK !

HA SZERETNÉD, HOGY A KERESZTÚTON ELMÉLKEDŐK IMÁDKOZZANAK ÉRTED VAGY A TE SZÁNDÉKODRA, ÍRD IDE A HOZZÁSZÓLÁSHOZ AZ IMASZÁNDÉKODAT!


Korábbi stációkat itt nézheted meg:
1. stáció / 2. stáció / 3. stáció / 4. stáció / 5. stáció / 6. stáció / 7. stáció / 8. stáció / 9. stáció / 10. stáció /

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük