Nyugodt és türelmes leszek


NAGYBÖJTI KERESZTÚT 2022

13. Állomás: Nyugodt és türelmes leszek


KEZDŐ IMA:

Dicsérünk téged Krisztus és áldunk téged, mert szent kereszted által megváltottad a világot!

SZENTÍRÁSBÓL:

Egyik katona lándzsával megnyitotta oldalát, melyből azonnal vér és víz folyt ki… Mindez ugyanis azért történt, hogy beteljesedjék az Írás: „Csontot ne törjetek benne!” (…) Arimateai József, aki… csak titokban volt Jézus tanítványa, kérte Pilátust, hogy levehesse Jézus testét. Pilátus megengedte. Mire az elment, és levette Jézus testét… Fogták Jézus testét és fűszerekkel együtt gyolcsba göngyölték. (Jn 19,34- 40)

Tarts egy kis csöndet! Próbáld beleélni magadat Jézus helyzetébe! Hogyan hatnak rád a Szentírás szavai? 

Elmélkedés

Mária szíve mélyéig átérezte az Úr szenvedését. Most legelső gondja, hogy Fia számára méltó nyughelyet keressen. Ekkor jön Arimatiai József, leveszi Jézus testét a keresztről, és Mária ölébe helyezi. Most még egyszer karja között tarthatja Üdvözítőjét. Nyelve nem szól, de szíve most is azt mondja: Lásd én az Úr szolgálóleánya vagyok, legyen nekem a te szavad szerint! Isten akaratában való igazi megnyugvás… 

Tetten érhető Mária nyugalma. Csendesen alkalmazkodik, elfogad, nem jajveszékel. Ő az Úr csöndes szolgáló leánya. Szótlan fájdalommal öleli magához a testet, tapogatja végig a hűlő sebhelyeket. 

Jézus Krisztus ugyanaz tegnap és ma: mindörökké. Aki legközelebb van hozzá, azt tünteti ki azzal, hogy szenvedésének és halálának titkába avatja. Ki fogadhatta volna ölébe Jézus élettelen testét, ha nem az, aki életet adott neki? Elképzelhetjük a Jézust karjába fogadó Mária érzéseit, Máriáét, aki hitt az angyal szavának, és megőrzött mindent szívében. Mária, amikor átöleli halott fiát, újra kimondja igenjét. Ez a hit drámája és próbája. Egyetlen teremtmény sem szenvedett úgy, mint Mária, az anya, aki mindannyiunkat a kereszt lábánál szült a hitre.

Emlékezés 

Hányszor megesik veled is, hogy zúgolódsz, amikor nem úgy alakulnak a dolgaid, ahogyan szeretnéd. Könnyen felhúzod magad, mérgelődsz.

Tarts egy kis csöndet és gondold végig, mennyire szoktál türelmetlen, elégedetlen lenni! Mi váltja ki belőled az ilyen viselkedést?

Hála

Hálát adhatunk Istennek, hogy van nekünk egy Máriánk, aki a mi Anyánk, az egyház Anyja is. Ő Jézus megváltó művében egészen különös helyet foglal el. Senki nem juthat el Hozzá Mária nélkül, Máriához sem juthatunk el Jézus nélkül.

Példakép és segítő a Boldogságos Szűz, akihez bármikor fordulhatunk. Fogalmazzuk meg hálánkat a saját szavainkkal!

Gyógyulás, cselekvés

Mária egész életében Jézus mellett élt, részese volt mindennapjainak, nyugodt szívvel elfogadta mindazt, ami történt és IGENT mondott mindarra, amit Isten kért tőle. Így az ő élete is beteljesedett!

Vajon, tőlem mit kér az Isten? Hogyan tud az én életem is beteljesedni?

Tartsak egy kis csöndet és határozzam el magam!

Imádság 

Uram, ha hitem erősebb volna, nem lennék oly türelmetlen. Mária nyugalmát abból merítette, hogy hitt benned. Hadd tanuljak tőle csendes alkalmazkodást, ha bajt, szerencsétlenséget küldesz rám! Nem morogva, panaszkodva akarom parancsaidat fogadni, hanem szívesen, türelemmel, kitartással fogom teljesíteni akaratodat. (Thomas Merton) 

Hajtsd hozzám, Uram, füledet, hallgass meg, mert nyomorult és szegény vagyok. Őrizd meg életem, mert kedves vagyok előtted; mentsd meg, Istenem, szolgádat, aki benned bízik. Könyörülj rajtam, Uram, mert hozzád kiáltok egész nap! Örvendeztesd meg szolgádat, mert hozzád emelem, Uram, lelkemet. Mert te, Uram, jóságos vagy és szelíd, nagy irgalmú mindazokhoz, akik téged segítségül hívnak. Figyelj, Uram, imádságomra, hallgass könyörgésem szavára! Hozzád kiáltok szorongatásom idején, mert te meghallgatsz engem. (Részlet a 86. zsoltárból) 

Záró ima

Miatyánk, Üdvözlégy 

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek …

***

HA VAN OLYAN GONDOLATOD, SAJÁT ÉLMÉNYED, AMIT SZÍVESEN MEGOSZTANÁL VELÜNK EZEN KERESZTÚTI ÁLLOMÁSSAL KAPCSOLATOSAN, ÖRÖMMEL VESSZÜK !

HA SZERETNÉD, HOGY A KERESZTÚTON ELMÉLKEDŐK IMÁDKOZZANAK ÉRTED VAGY A TE SZÁNDÉKODRA, ÍRD IDE A HOZZÁSZÓLÁSHOZ AZ IMASZÁNDÉKODAT!


Korábbi stációkat itt nézheted meg:
1. stáció / 2. stáció / 3. stáció / 4. stáció / 5. stáció / 6. stáció / 7. stáció / 8. stáció / 9. stáció / 10. stáció /
11. stáció / 12. stáció /

1 válasz
  1. Benedikt Györgyné
    Benedikt Györgyné says:

    Kérem az imáitokat gyermekeim testi és lelki megnyugvásáért, tudják elviselni velem együtt a ránk nehezedő terheket. Jézusom, Szűzanyám segítsetek ebben.

    Válasz

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük