Lezárulnak a dolgaim


NAGYBÖJTI KERESZTÚT 2022

14. Állomás: Lezárulnak a dolgaim


KEZDŐ IMA:

Dicsérünk téged Krisztus és áldunk téged, mert szent kereszted által megváltottad a világot!

SZENTÍRÁSBÓL:

Azon a helyen, ahol keresztre feszítették, volt egy kert, s a kertben egy új sírbolt, ahova még nem temettek senkit. Mivel a sír közel volt, a zsidók készületi napja miatt ide temették Jézust. (Jn 19, 41-42)

„Amilyen bőven részesedtünk Krisztus szenvedéseiben, olyan bőven árad ránk Krisztus által a vigasztalás.” (2Kor 1,5)

Tarts egy kis csöndet! Próbáld beleélni magadat Jézus helyzetébe! Hogyan hatnak rád a Szentírás szavai? 

Elmélkedés

Csak néhány hűséges viszi az Úr testét a sírhoz. Csend van, a szájak hallgatnak. Szomorú ez a menet, de a béke lebeg fölöttük. Az áldozat befejeződött, nemsokára itt a húsvét. 

Eljön egyszer a nap, amikor téged is sírodhoz kísérnek, amikor számodra is vége lesz a kemény harc idejének. Ne félj ettől a naptól! Ha végigjártad az élet keresztútját az Üdvözítővel, Ő megragyogtatja előtted a húsvét hajnal boldogító fényességét! 

Jézus meghalt. Jézus hagyta, hogy eltemessék. Így akarta. Ő maga mondta: „Ha a mag, amelyet a földbe vetnek, nem hal meg, nem hoz termést.” Új civilizációnak, új társadalomnak kellett megszületnie. A vetőmag meghozhatja a százszoros termést, ezért hagyja magát eltemetni. Aki szabadon odaadja életét, az újból megtalálja. Ha meg akarod nyerni életedet, akkor veszítsd el azt. Ha föl akarsz támadni, akkor temesd el önelégültségedet. 

Az életünk tele van elengedésekkel, lezárásokkal, hogy aztán valami új dolog szülessen meg. Sosem könnyűek ezek a fordulópontok, mérföldkövek, krízishelyzetek, de szükségesek, hogy az életünk egyre magasabb szintre tudjon lépni.

Emlékezés

Adódott már olyan helyzet az életedben, amikor nehezen vagy egyáltalán nem tudtál elfogadni, lezárni, elengedni embereket, érzéseket, vágyakat?

Tarts egy kis csöndet és idézz fel egy-egy ilyen alkalmat! Biztos, hogy volt olyan eset is, amikor sikerült lezárni, továbblépni egy nehéz helyzeten. Milyen érzéseket keltett benned most az egyik, illetve a másik eset?

Hála

Adjunk hálát Istennek a krízishelyzetekért, a fordulópontokért, az olyan alkalmakért, amikor le kell zárnunk egy-egy életszakaszt! Egyrészt sokat tanulhatunk belőlük, másrészt ilyenkor mindig kinyílnak új ajtók, lehetőségek, megoldások, amit eddig észre sem vettünk.

Fogalmazzuk meg hálánkat a saját szavainkkal!

Gyógyulás, cselekvés

A legjobb, ha a lezárásra, az elengedésre nem a jelenlegi fájdalom szemüvegén keresztül tekintünk, hanem a Krisztusba vetett bizalom és remény szemüvegén keresztül. Ez sem könnyű, ezt gyakorolni kell! De ha sikerül egy-egy alkalommal, akkor olyan perspektívák nyílnak meg előttünk, amelyeket korábban nem láttunk!

Tartsak egy kis csöndet és határozzam el magam!

Imádság 

A baj napjaiban miért féljek, ha körülvesz az ellenség gonoszsága? Azok, akik kincseikben bíznak, s akik nagy gazdagságukkal kérkednek. Hiszen önmagát senki meg nem válthatja, senki sem fizethet az Úrnak váltságdíjat. 

Az élet ára túl magas volna, meg nem fizetheti senki soha, hogy örökké éljen, s a sírt ne lássa. Hiszen látja, hogy meghalnak a bölcsek, esztelenek és balgák együtt eltávoznak. Kincseiket idegenek kapják, és a sír lesz házuk mindörökre, lakásuk nemzedékről nemzedékre, még ha országaik voltak, akkor is. 

Az ember, ha nincs benne belátás, akármilyen gazdag, olyan, mint az állat, amelyre pusztulás vár. Ez a sorsa mindazoknak, akik balgán bizakodnak, akiknek szavára olyan sokat adtak. Úgy hullanak bele a mélységbe, mint a juhok, a halál fogja legeltetni őket, s az igaz szívűek uralkodnak rajtuk. Alakjuk reggelre elenyészik, s a holtak hazája lesz lakóhelyük. De az én lelkemet Isten kimenti az alvilág karmaiból, és magához vesz. 

Ne méltatlankodj hát, ha valaki gazdag, és ha házának fénye gyarapszik! Ha eljön halála, mit sem visz magával, dicsősége nem megy el vele. (49. zsoltárból részlet) 

Záró ima 

Miatyánk, Üdvözlégy 

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek …

***

HA VAN OLYAN GONDOLATOD, SAJÁT ÉLMÉNYED, AMIT SZÍVESEN MEGOSZTANÁL VELÜNK EZEN KERESZTÚTI ÁLLOMÁSSAL KAPCSOLATOSAN, ÖRÖMMEL VESSZÜK !

HA SZERETNÉD, HOGY A KERESZTÚTON ELMÉLKEDŐK IMÁDKOZZANAK ÉRTED VAGY A TE SZÁNDÉKODRA, ÍRD IDE A HOZZÁSZÓLÁSHOZ AZ IMASZÁNDÉKODAT!


Korábbi stációkat itt nézheted meg:
1. stáció / 2. stáció / 3. stáció / 4. stáció / 5. stáció / 6. stáció / 7. stáció / 8. stáció / 9. stáció / 10. stáció /
11. stáció / 12. stáció / 13. stáció

2 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük