Egy fiatalember egymagában ült az autóbuszon. Kitekintett az ablakon. Alig múlt húsz éves, csinos, finom arcvonású fiú volt. Egy nő ült le a mellette lévő ülésre. Miután kicsit kedvesen elbeszélgettek a meleg tavaszias időről, a fiú váratlanul így szólt:
– Két évig börtönben voltam. Ezen a héten szabadultam, éppen úton vagyok hazafelé.

Áradt a szó belőle, miközben mesélte, hogy egy szegény, de becsületes családban nőtt fel, és az a bűntett, amit elkövetett, mekkora szégyent és fájdalmat okozott szeretteinek, akiktől a két év alatt semmi hírt nem kapott. Tudta, hogy szülei túl szegények ahhoz, hogy vállalják az utat és meglátogassák őt a börtönben. És azt is tudta, hogy túl tudattalannak érzik magukat ahhoz, hogy levelet írjanak neki. Mivel választ nem kapott, nem írt nekik többet.
Szabadulása előtt három héttel tett egy utolsó, reménytelen próbálkozást, hogy kapcsolatba lépjen velük. Bocsánatukért könyörgött, amiért csalódást okozott nekik.

Miután kiengedték, felszállt az első buszra, ami éppen a házuk előtt halad el… Ott, ahol felnevelkedett és ahol még most is élnek szülei.
Szüleinek megírta, hogy ha megbocsátanak, egy jelet kér tőlük. Olyant, melyet jól lát az autóbuszból… Ha még visszafogadnák őt, kössenek egy fehér szalagot a kert almafájára. Ha nem látja ezt a jelet, nem száll le az autóbuszról, és örökre eltávozik életükből.

Az úti célhoz közeledve a fiút egyre nagyobb nyugtalanság töltötte el. Nem mert kinézni az ablakon. Biztos volt benne, hogy az almafán nem fogja meglátni a szalagot.
Útitársa végighallgatta történetét, majd udvariasan megkérte a fiút:
– Cseréljünk helyet! Majd én figyelek az ablakból.
Alig néhány ház előtt haladt el az autóbusz, amikor a nő meglátta az almafát.
Könnyeivel küszködve kedvesen megérintette a fiatalember vállát:
– Nézze! Nézze! Az egész fát szalagok borítják.

Mik 7,18-19
Melyik isten olyan, mint te, aki elveszed a gonoszságot, és megbocsátod a vétkeket? Aki nem haragszol mindörökre, hanem kedved leled az irgalomban? Irgalmazz nekünk még ez egyszer, tipord össze vétkeinket, vesd a tenger mélyére minden bűnünket! 

Állatokhoz hasonlítunk, amikor ölünk.
Emberekhez hasonlítunk, amikor ítélünk.
Istenhez hasonlítunk, amikor megbocsátunk.
(Bruno Ferrero nyomán)


TIPP:

Ki az, akivel kapcsolatban van benned neheztelés?
Mivel tudnád kifejezni, hogy nem haragszol rá, vagy megbocsátottál?
Felhívod? Írsz neki egy emailt? Elmész hozzá és viszel neki valamit?
Biztosan megtalálod a megfelelő módot!

5 válaszok
 1. Király Ildikó
  Király Ildikó says:

  Akkor nehéz igazán, amikor azt kéne megbocsátanom, hogy valaki, akit én megbántottam, még nem bocsátott meg nekem. Pedig én bocsánatot kértem többször is. De tudom, hogy egyszer ez is eljön.

  Válasz
 2. Edit Görgey
  Edit Görgey says:

  tiszta szívet teremts bennem Istenem,
  köszönöm, hogy irgalmas vagy hozzám,
  és hiszem, hogy megbocsátottál nekem

  Válasz
 3. Vejkey A
  Vejkey A says:

  Mindenki követ el hibákat, de csak az a fontos, hogy aztán mit teszünk! Bízzunk abba, hogy akivel rosszat tettünk az megbocsátja, mert a Miatyánk imádságba is benne van, hogy … bocsásd meg bűneinket miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek…
  Most a nyaböjtbe adjunk hálát Istennek, mert mivel meghalt a keresztfán elvette tőlünk a bűneinket❣️

  Válasz
 4. Vejkey Anna
  Vejkey Anna says:

  Mindenki követ el hibákat, de csak az a fontos, hogy aztán mit teszünk! Bízzunk abba, hogy akivel rosszat tettünk az megbocsátja, mert a Miatyánk imádságba is benne van, hogy … bocsásd meg bűneinket miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek…
  Most a nyaböjtbe adjunk hálát Istennek, mert mivel meghalt a keresztfán elvette tőlünk a bűneinket❣️

  Válasz
 5. Krisztina Berezvay
  Krisztina Berezvay says:

  A megbocsátás egy hosszú folyamat, amihez Isten segítségét kérem az imáimban. Egyelőre csak a számmal tudom kimondani, de a szívemben nem érzem. Ha levelet tudnék írni, az már a folyamat végét jelentené, magát a megbocsátást. Sajnos nem tartok még itt.

  Válasz

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük