András még egy hosszú pillantást vetett a kilométerórára, mielőtt a villogó rendőrautó előtt lelassított: 120 km/h a kitáblázott 90 helyett. Ez már a negyedik ebben a hónapban, mint oly sokszor máskor is. Hogy lehet, hogy valakit ennyiszer lemeszelnek?

Amikor a kocsi lelassított, András lehúzott, de nem teljesen az út szélére; hadd izguljon csak a zsaru a mellette alig fél méterre elhúzó autók miatt. Megállt.

A rendőr kiszállt a kocsijából, és egy mappával a kezében előre jött.

József? József a közösségből? Még csak ez kellett! András próbált minél jobban elsüllyedni az ülésben. Ez rosszabb, mint a közelgő büntetés maga. A rendőr épp egy saját keresztény közösségéből való gyorshajtó embert fogott meg. Egy embert, aki egy hosszú, fárasztó és zaklatott nap után sietett hazafelé a munkahelyről.

Szinte kiugrott az autóból, és ment a rendőr felé, akivel minden vasárnap találkozott, de eddig még soha nem látta egyenruhában.

– Szia, József! Örülök, hogy látlak! Milyen érdekes, hogy itt találkozunk!
– Szervusz, András – semmi mosoly.
– Hú, de szigorúnak látszik a Biztos úr, éppen most kapta el a felebarátját, aki siet haza a feleségéhez és a gyerekeihez.
– Igen, úgy tűnik: elkapta. – József kissé zavartan felhúzta a szemöldökét. Jó jel!
– Nagyon húzós és hosszú napom volt ma. Azt hiszem, kissé túlléptem a limitet – de csak most az egyszer.

András lefelé sandítva arrébb rúgott egy kavicsot az aszfalton.

– Az asszony finom vacsorát készített, már nagyon vár haza. – Tudom, mire gondolsz. És azt is tudom, hogy már kétes hírnévre tettél szert a körzetünkben az őrsön.

Ajjaj, nem jól áll a dolog, itt az ideje taktikát váltani.

– Mennyit mértél?
– 115-öt. Volnál szíves visszaülni az autóba?
– Várj egy kicsit. Amint megláttalak, én azonnal megnéztem az órát, és épp csak súrolta a 100-at.

A hazugság kegyesnek, célravezetőnek tűnt, és “magától” jött.

– Légy szíves, András, ülj be a kocsiba.

András zavartan bemászott a kocsiba, és becsapta az ajtót. Bambán bámult előre a műszerfalra. Eltelt egy perc, kettő. Lassan, kelletlenül nyúlt az ablaktekerőhöz, de végül nem tekerte le az ablakot, mert látta, hogy József ír a mappán. Vissza a műszerfalra. Miért nem kérte a jogsimat? Bármi történjék is, az biztos, hogy 1-2 hónapig nem ülök ennek az embernek még a környékére sem vasárnap.
Eltelt még 2-3 hosszú perc, majd egy kopogás az ablakon. András kinézett balra, József volt az, kezében egy félbehajtott papírdarabbal. A bűnös mintegy 3 centire lehajtotta az ablakot, épp csak annyira, hogy a papír beférjen.

– Köszi! – András nem nagyon tudta leplezni a gúnyt az arcán és a hangjában.

József szó nélkül ment vissza a rendőrautóhoz. András csak nézte a visszapillantóban.
Felemelte a papírt: Na, nézzük, mennyi. Álljunk csak meg. Ez meg mi? Tréfa? Nem büntetőcédula, az biztos. András olvasni kezdett.

„Kedves András! Egyszer volt egy kislányom, akit 6 évesen elütött egy autó. Kitalálhatod: egy gyorshajtó. Pénzbírság, 3 hónap a fogházban, és az illető szabad volt; mehetett haza magához szorítani a kislányait, mind a hármat. Nekem csak egy volt, és most várnom kell a mennyországig, amíg újra megláthatom.
Ezerszer próbáltam megbocsátani annak az embernek, és ezerszer gondoltam, hogy meg is tettem. Lehet, hogy így van, de újra és újra meg kell tennem. Most is. Imádkozz értem, és hajts óvatosan: nekem egy kisfiam maradt. József”

András hátranézett, és látta, hogy a rendőrautó megfordul, és elindul visszafelé az úton. Csak bámult a távolba, amíg a kocsi eltűnt. Szétesve ült a kocsiban 20 percig, aztán beindította a motort, elindult, és lassan, az Úrhoz bűnbocsánatért esedezve hajtott hazafelé, hogy otthon percekig szorongassa magához meglepett feleségét és gyerekeit.

Ez 18,27
Amikor a bűnös elfordul a bűntől, amit elkövetett, s a törvényhez és az igazsághoz igazodik, megmenti életét. Magába szállt és elfordult elkövetett bűneitől, azért életben marad és nem hal meg.


TIPP:

Mi az a rossz szokásod, hibád, ami visszatérő? Hogyan lehetne változtatni rajta?

8 válaszok
 1. Király Ildikó
  Király Ildikó says:

  Nehezen egedem el, amit/ akit el kéne engedni. Pedig tudom, hogy csak magamnak teszek rosszat vele. Sokszor fohászkodom azért, hogy merjek Jézussal a jövőbe tekinteni.

  Válasz
 2. Ágnes
  Ágnes says:

  Köszönöm!
  Nagyon megható történet volt!
  Sok hibám van, amiken csak Isten segítségével tudok változtatni!
  Még többet imádkozom ,hogy sikerüljön!

  Válasz
 3. Fábián Ágnes
  Fábián Ágnes says:

  Ha békétlenség, fájdalom -akár testi fájdalom- van bennem, felajánlom az Úrnak. Azt gondolom, mondom: Istenem! Neked ajánlom ezt a békétlenséget, amit érzek. Nincs rá szükségem. Vedd el Tőlem kérlek!
  Ezt a barátnőmtől tanultam. Jól működik. Használjátok bátran! Szeretettel ajánlom.

  Válasz
 4. Edit Görgey
  Edit Görgey says:

  l. Azt hittem megbocsátottam, de a lelkem mélyén nem tudtam megbocsátani, míg végül öt napig ültem a kereszt előtt és akkor szabadultam meg a megbocsátani nem tudás terhétől.

  Válasz
 5. Sümegi Csaba
  Sümegi Csaba says:

  Van, amikor tudom, hogy a legjobb út a megbocsátás lenne, mégis nagyon nehezen teszem meg. Nem érzem a megbocsátásra a hajlandóságot, de döntenem kell, döntést kell hoznom, és bízok abban hogy a többit elvégzi az Isten. Megbocsátok! Uram, megbocsátok azoknak akik megsebeztek, és ha kell, megbocsátok önmagamnak is. Hálát adok Uram, hogy Veled mindez lehetséges,és hogy Te vagy az, aki szívemet és érzéseimet is helyreállítod. Köszönöm, hogy igazságos, nagy irgalmú és hosszan tűrő, szerető Isten vagy. Ámen.

  Válasz
 6. Judit Monspart
  Judit Monspart says:

  Rossz szokásom: A feleslegesen fecsegő, mindent azonnal továbbadó beszéd – Javítás: A belső békémre figyelés, Kérés a Szt. Lélek felé, hogy erősítse bennem jelenlétét.

  Válasz

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük