Az elmúlt alkalommal bemutattam Önnek Gabit, aki 25 évig tanított klasszikus hangképzést, majd feladta a munkáját, hogy férjével, Sanyival Horvátországba, Krk-szigetére költözzön és új életet kezdjen.

Sanyit úgy tudnám jellemezni, mint aki az életöröm megtestesítője, aki értékeli a mindennapok legapróbb örömeit is. Szeret mindent, ami jó, szép (és főként finom).

Hogyan vegyük észre az élet szépségeit? – kérdeztem Sanyitól, aki csak annyit válaszolt:
„Nem kell hozzá semmi. Csak nyisd ki a szemed, nézz és láss! Öreg barátom, Molnár Endre – akitől az első meghívást kaptuk a szigetre – ezt mondta nekem egyszer: én már 30 éve élek itt, de még mindig nem tudok betelni a sziget szépségeivel.”

Sanyi számára kétféle formája van az életszeretetnek:

1) HEGYEK, TENGER, BARLANG, TELEPÜLÉSEK

A sziget és környéke hihetetlen változatos. Mi lényegében minden nap kirándulunk valahol és még két év után is fedezünk fel olyan új helyeket, amiket el se tudtunk képzelni, hogy létezik.
A tenger gyönyörű. Minden nap, minden napszakban másmilyen kék. A hegyek lenyűgözőek. Már gyerek koromban is mondogattam, hogy olyan helyet kéne keresni, ahol vannak nagy hegyek és tenger is.
Ha most kinézek az ablakon, akkor a Soline-öböl kékségét látom, és innen 15-20-km-re a nagy hegyeket, a Dinári-hegység havas csúcsait. Kell ennél szebb látvány?
Sok kis apró település van a szigeten, és néhány “nagyobb” város, nagyon sok régi emlékkel. Itt tényleg megvalósul a „velünk élő történelem” szlogen.

2) BOROK, OLÍVA, HELYI ÉTELEK, HALAK

A szigeten terem három olyan szőlőfajta, amit sehol máshol nem találsz meg – mondja nekem. Ezekből készült borokat Vrbnikben, a világ egyik legszebb borteraszán szoktuk vendégeinkkel kóstolgatni.
A legfőbb, legértékesebb mezőgazdasági termék itt az olíva olaj. Különlegesen jó minőségű. Több világversenyt megnyertek már a helyi termékek. Minden ősszel a legjobb csoportos programunk az olíva szürettel összekötött gasztro-hétvégénk. Igazi mediterrán élmény.
Meg kell még említeni a Prsut házat, ahol már 16 generáció óta készítik a szárított (nem füstölt) sonkát. A pincében és a padláson meg lehet nézni a több száz száradó sonkát, a falakon pedig az elmúlt évek arany-pecsétes oklevelei. Hivatalosan is Horvátország legjobb Prsoutját készítik itt.
De van olyan udvarház is, aminek a teraszáról a Kvarner-öböl összes szigete látszik (állítólag 1300 van), miközben a kemencében sült báránylakomát fogyasztjuk.
Nem tudom felsorolni, annyi gasztronómiai és kirándulni való különlegességet fedeztünk fel itt.
El kell jönni és meg kell nézni!

Nagyon tudom javasolni a szezonon kívüli időszakokat, amikor már szép idő van, de még nincs tele turistákkal a sziget. Ilyen például a pünkösd. A Pünkösdi gasztronómiai és történelmi barangolásunkra minden megrendelésből 25€ kedvezményt adunk a Laudetur olvasóinak. A jelentkezési lapon írja be: „laudetur” és nyomja meg a kupon beváltása gombot!

Elsőre azt tudom javasolni, hogy érdemes körbenézni a www.krk.tips oldalunkon, ahol kirándulásink, felfedezéseink krónikáját olvashatják blogunkban, de facebook olalunkon is folyamatosan igyekszünk közvetíteni a minket követő mostmár több ezer tenger-szerelmesnek.
“Vendégként jössz, barátként mész” ezt írtuk ki, és ehhez tartjuk is magunkat.
Várjuk Önt is az Arany-szigeten!

Gabi és Sanyi felajánlja a Heti Lélekemelő olvasóinak, hogy ha 4 éjszakát eltöltenek Krk szigetén, az 5. éjszakát ajándékba adja! Csak annyit kell tennie, hogy a foglalási űrlapon a KUPONKÓD mezőbe beírja: „laudetur”. Így a rendszer levon 1200 kúnát a végösszegből!
Ide kattintva megtekintheti a szálláslehetőségeket »